Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Priemysel zaznamenal v apríli 2023 medziročný pokles tržieb o 3,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby medzimesačne klesli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky.

Bratislava 13. júna (TASR) - Priemysel zaznamenal v apríli 2023 medziročný pokles tržieb o 3,6 %, čím pokračoval v záporných hodnotách už štvrtý mesiac po sebe, aktuálne zvýšil dynamiku poklesu. Najdôležitejší sektor v štruktúre ekonomiky evidoval pokles tržieb vo väčšine zo 16 priemyselných odvetví. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkové hodnoty najvýznamnejšie ovplyvnilo zníženie tržieb v dodávke elektriny a plynu o 21,4 %. Výrazný bol aj medziročný pokles tržieb vo výrobe z gumy a plastov o 23,9 %, ako aj vo výrobe kovov o 8,4 %. Naopak, tržby vzrástli len vo výrobe dopravných prostriedkov o 15,4 %, vo výrobe strojov inde nezaradených o 4,7 % a vo výrobe farmaceutických výrobkov o 4,4 %.

Tržby v stavebníctve zaznamenali v apríli 2023 medziročný pokles o 5,1 % a v záporných hodnotách tak pokračovali druhý mesiac po sebe.

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby medzimesačne klesli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie sa znížili vo vybraných trhových službách o 2,6 %, nasledovali priemysel o 1,5 % a stavebníctvo o 0,5 %. Tržby v doprave a skladovaní sa oproti marcu nezmenili. Informačným a komunikačným činnostiam so zvýšením o 0,3 % tržby medzimesačne rástli ako jedinému zo sledovaných odvetví ekonomiky.

V súhrne za prvé štyri mesiace roka 2023 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne najviac vzrástli v informačných a komunikačných činnostiach o 10,7 %. Rast zaznamenali aj doprava so skladovaním o 3,1 %, ako aj stavebníctvo, ktoré rástlo o 2,5 %. Naopak, súhrnný medziročný pokles tržieb sa vybraným trhovým službám prehĺbil o 10,9 % a priemyslu klesli za prvé štyri mesiace tohto roka o 2,5 %.