Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Priemysel zaznamenal v auguste 2023 medziročný pokles tržieb o 3,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Celkový vývoj najvýraznejšie ovplyvnil medziročný pokles tržieb v dodávke elektriny a plynu o 46,5 %, vo výrobe kovov o 14,1 %, ako aj vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 19,7 %.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v auguste 2023 medziročný pokles tržieb o 3,2 %, dynamika poklesu sa však v porovnaní s júlom výrazne znížila. Medzimesačne vzrástli tržby v priemysle o 2,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový vývoj najvýraznejšie ovplyvnil medziročný pokles tržieb v dodávke elektriny a plynu o 46,5 %, vo výrobe kovov o 14,1 %, ako aj vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 19,7 %. Pozitívny vplyv na objem tržieb priemyslu mal rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 13,6 %, vo výrobe koksu a ropných produktov o 43 %, ako aj vo výrobe počítačových výrobkov o 14 %.

Stavebné podniky dosiahli v auguste 2023 medziročný rast tržieb o 6,2 % a vyrovnaný, respektíve rastúci trend si udržali už štvrtý mesiac po sebe.

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby medzimesačne stúpli vo všetkých piatich sledovaných odvetviach ekonomiky. Najvýraznejšie vzrástli v priemysle a v stavebníctve zhodne o 2,3 %, ďalej vo vybraných trhových službách, ako aj v informačných a komunikačných činnostiach o 1,5 %. V doprave a skladovaní tržby medzimesačne narástli o 0,3 %.

V súhrne za prvých osem mesiacov roka 2023 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne stúpli v informačných a komunikačných činnostiach o 11,8 %, ako aj v stavebníctve o 2,8. V ďalších troch mesačne sledovaných odvetviach ekonomiky tržby v súhrne klesli, najvýraznejšie vo vybraným trhových službách o 9,7 %. Tržby v priemysle sa za osem mesiacov medziročne znížili o 2,7 %, ako aj v doprave a skladovaní o 0,9 %.