Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Priemysel zaznamenal v máji 2023 medziročný pokles tržieb o 2,9 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Dynamika poklesu sa síce zmiernila, ale prepad tržieb oproti rovnakému obdobiu minulého roka pokračoval už piaty mesiac.

Bratislava 13. júla (TASR) - Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v máji 2023 medziročný pokles tržieb o 2,9 %. Dynamika poklesu sa síce zmiernila, ale prepad tržieb oproti rovnakému obdobiu minulého roka pokračoval už piaty mesiac. Reálny pokles tržieb (v stálych cenách) sa prejavil v deviatich zo 16 sledovaných priemyselných odvetví. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový vývoj najvýznamnejšie ovplyvnil medziročný pokles tržieb v dodávke elektriny a plynu o 26,2 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastov o 20,3 %, ale aj vo výrobe kovov o 8,5 %. Výraznejšiemu prepadu tržieb v priemysle zabránili medziročne vyššie tržby v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov o 10,6 %, výrobe počítačových výrobkov o 7,7 % a výrobe potravín o 1,1 %.

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby medzimesačne vzrástli vo všetkých piatich sledovaných odvetviach ekonomiky. Najvýraznejšie o 4 % v doprave, v stavebníctve o 3,6 % a priemysle o 3,4 %. V informačných a komunikačných činnostiach zaznamenali tržby medzimesačný nárast o 2,7 %.

V súhrne za prvých päť mesiacov roka 2023 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne najviac vzrástli v informačných a komunikačných činnostiach o 10,6 %. Rast tržieb zaznamenali aj doprava so skladovaním o 2,5 % a stavebníctvo o 2,1 %. Naopak, súhrnný medziročný pokles tržieb sa vo vybraných trhových službách prehĺbil na 11,2 % a priemyslu tržby klesli o 2,6 %.