Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v júli vrátila k miernemu rastu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medziročne sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila v júli o 3,2 % a v porovnaní s júnovým vývojom tak zrýchlila tempo rastu, keď v júni dosiahol 2,8 %

Luxemburg 13. septembra (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne sa v júli vrátila k rastu, aj keď tempo bolo minimálne. Ukázali to dnes zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Priemyselná produkcia v eurozóne upravená o sezónne vplyvy vzrástla v júli medzimesačne o 0,1 %. V júni zaznamenala pokles o 0,6 %.

Čo sa týka jednotlivých komponentov, produkcia kapitálových tovarov vzrástla medzimesačne o 0,8 % a tovarov dlhodobej spotreby o 0,7 %. Naopak, produkcia energií klesla o 1,2 % a produkcia tovarov krátkodobej spotreby sa znížila o 0,4 %.

Medziročne sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila v júli o 3,2 % a v porovnaní s júnovým vývojom tak zrýchlila tempo rastu, keď v júni dosiahol 2,8 %. Aj napriek tomu však júlový rast zaostal za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením rastu priemyselnej produkcie na 3,3 %.

V 28-člennej Európskej únii pokračovala priemyselná produkcia v poklese, jeho tempo sa však spomalilo. Po 0,6-% poklese v júni klesla v júli o 0,3 %. Medziročne zaznamenala rast o 3,1 %.

Z jednotlivých členských štátov sa priemyselná produkcia medzimesačne najviac zvýšila v Portugalsku (1,9 %), Írsku (1,8 %) a vo Francúzsku (0,6 %). Najvýraznejšie klesla v Česku (-9,8 %), Maďarsku (-4,1 %), na Malte a Slovensku (v obidvoch prípadoch -3,3 %).

Medziročne sa najviac priemyselná produkcia zvýšila v júli na Slovensku (9,2 %), v Lotyšsku (8,9 %) a v Rumunsku (7,6 %). Najvýraznejší pokles zaznamenalo Írsko (-9,2 %), Dánsko (-3,1 %) a Malta (-1,7 %).