Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla v máji o 0,3 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V širšej 28-člennej Európskej únii stavebná produkcia zaznamenala v máji medzimesačne pokles o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa o 0,5 % zvýšila.

Luxemburg 17. júla (TASR) - Po aprílovom poklese zaznamenala stavebná produkcia v eurozóne v máji opäť rast. Ukázal to dnes zverejnený prvý odhad európskeho štatistického úradu Eurostat.

Produkcia v stavebnom sektore eurozóny vzrástla v máji medzimesačne o 0,3 %. V apríli po revízii zaznamenala pokles o 0,2 %, pričom v prvom odhade Eurostat uvádzal rast na úrovni 0,3 %.

Aj v medziročnom porovnaní vzrástla produkcia v stavebníctve v máji o 0,3 %, zatiaľ čo v apríli o 1,1 % klesla. Aj v tomto prípade ide o revíziu aprílových údajov smerom nadol, keďže pôvodne Eurostat uvádzal stagnáciu. Medziročne ide o prvý rast stavebnej produkcie za posledné štyri mesiace.

V širšej 28-člennej Európskej únii stavebná produkcia zaznamenala v máji medzimesačne pokles o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa o 0,5 % zvýšila.

Spomedzi členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejšie vzrástla stavebná produkcia medzimesačne na Slovensku (+3,8 %), v Holandsku (+2,7 %) a vo Francúzsku (+1 %). Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali v Slovinsku (-6,2 %), Poľsku (-4,8 %), Bulharsku (-3,3 %) a Maďarsku (-3,1 %).

Aj medziročne sa najviac produkcia v stavebnom sektore zvýšila na Slovensku (+18,7 %), v Holandsku (+16,4 %) a Českej republike (+13,4 %). Najväčší pokles produkcie zaznamenali Slovinsko (-9,9 %), Bulharsko (-7 %) a Francúzsko (-2,8 %).