Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Nemecku v júni klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zo štatistík vyplýva, že v júni sa znížila produkcia v automobilovom priemysle (-3,5 %) a stavebníctve (-2,8 %).

Wiesbaden 7. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku v júni opäť klesla, druhý mesiac po sebe. A to viac, ako ekonómovia odhadovali. Ukázali to v pondelok najnovšie údaje štatistického úradu Destatis, ktoré signalizujú pokračovanie slabého výkonu najväčšej európskej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Konkrétne výkon nemeckého priemyslu sa v júni po úprave o sezónne vplyvy znížil o 1,5 % oproti máju, keď po revízii medzimesačne klesol o 0,1 %. Analytici pritom odhadovali, že júnová produkcia klesne menej, o 0,5 %.

Zo štatistík vyplýva, že v júni sa znížila produkcia v automobilovom priemysle (-3,5 %) a stavebníctve (-2,8 %), zatiaľ čo vo farmaceutickom priemysle sa prudko odrazila od májového prepadu o 13,3 % a vzrástla o 7,9 %.

Celkovo sa produkcia kapitálových tovarov v júni znížila o 3,9 %, ale produkcia spotrebného tovaru vzrástla o 1,8 %, polotovarov o 0,4 % a v energetike o 0,6 %.

V medziročnom porovnaní sa nemecká priemyselná výroba po stagnácii v predchádzajúcom mesiaci v júni znížila o 1,7 %.

Nemecká ekonomika medzitým zaznamenala v prvých troch mesiacoch roka pokles, už druhý štvrťrok po sebe, čo znamená technickú recesiu.