Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Poľsku v novembri nečakane klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj v priemysle výrazne ovplyvnil výrobný sektor.

Varšava 20. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Poľsku zaznamenala v novembri nečakaný pokles. Vývoj v priemysle výrazne ovplyvnil výrobný sektor, kde sa produkcia vrátila k poklesu, čiastočne však aj ďalšie sektory, ktoré zaznamenali spomalenie rastu. Informovali o tom agentúra PAP a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje poľského štatistického úradu.

Produkcia v poľskom priemysle klesla v novembri oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,7 % po nahor revidovanom raste v októbri o 1,9 %. Ekonómovia počítali iba so spomalením tempa rastu na 0,7 %, pričom vychádzali z predbežného odhadu za mesiac október, ktorý poukazoval na rast na úrovni 1,6 %.

Najviac sa pod pokles priemyselnej produkcie podpísal výrobný sektor, v ktorom produkcia klesla o 2 %. Okrem toho, produkcia v banskom a ťažobnom sektore vzrástla iba o 1,6 %, zatiaľ čo v októbri sa zvýšila o 5,7 %. Slabšie tempo rastu vykázala aj produkcia v oblasti energetického a vodárenského sektora.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom produkcia v poľskom priemysle vzrástla v novembri o 0,2 %. Aj v tomto prípade údaje výrazne zaostali za očakávaniami. Analytici oslovení agentúrou PAP počítali s rastom až o 1,8 %.