Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba vo Francúzsku klesla v júni prudšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Úrad oznámil, že priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v júni medzimesačne o 0,9 %. V máji zaznamenala rast o 1,1 % po tom, ako pôvodný odhad revidoval INSEE smerom nadol.

Paríž 4. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku zaznamenala v júni pokles o takmer percento a výrazne tak zaostala za odhadmi ekonómov. Tí s poklesom počítali, avšak v menšom rozsahu. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Úrad oznámil, že priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v júni medzimesačne o 0,9 %. V máji zaznamenala rast o 1,1 % po tom, ako pôvodný odhad revidoval INSEE smerom nadol. V predbežnom odhade uvádzal za máj rast priemyselnej produkcie na úrovni 1,2 %.

Júnový výsledok je horší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov. Tí počítali s poklesom iba o 0,3 %.

Pod nepriaznivý vývoj priemyselnej produkcie sa podpísali viaceré kľúčové sektory. Klesla produkcia vo francúzskom výrobnom sektore (-1 %) a ešte výraznejšie v stavebníctve, kde sa znížila o 2,6 %. Klesla aj produkcia zahrnujúca banský a energetický sektor, dodávku vody a odpadové hospodárstvo. V tejto oblasti produkcia klesla o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní zaznamenala produkcia vo francúzskom priemysle pokles o 0,3 %. Na porovnanie, v máji sa zvýšila o 2,2 %.