Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výstavba sa v roku 2017 sústredí najmä do okolia Nitry

Snímka priemyselného parku pri rýchlostnej ceste R1 v Nitre, 30. septembra 2015 Foto: TASR - Michal Svítok

S rýchlou expanziou automobilového priemyslu v okolí Nitry rýchlo rastie aj dopyt po priemyselných priestoroch spoločne s úrovňami nájomného v tejto oblasti.

Bratislava 8. januára (TASR) – Vysoký dopyt, rastúce ceny nájomného a nízka neobsadenosť priestorov – tak by mal podľa realitno-poradenských firiem vyzerať rok 2017 na slovenskom trhu priemyselných nehnuteľností. Výraznú aktivitu očakávajú hlavne v okolí Nitry a vznikajúceho závodu štvrtej automobilky.

Samuel Šporka zo spoločnosti JLL pre TASR uviedol, že trh zostáva na prelome rokov stabilný. „Dopyt po priemyselných a logistických priestoroch bol v minulom roku poháňaný najmä spoločnosťami, ktoré poskytujú logistické služby tretím stranám a dodávateľmi automobilového sektora pôsobiacimi predovšetkým v bratislavskom regióne,“ priblížil.

S rýchlou expanziou automobilového priemyslu v okolí Nitry podľa neho rýchlo rastie aj dopyt po priemyselných priestoroch spoločne s úrovňami nájomného v tejto oblasti. To prináša nové príležitosti pre lokálnych aj medzinárodných developerov.

„Očakávame, že v roku 2017 bude priemyselný a logistický sektor aj naďalej takto aktívny a 'zaneprázdnený', s mierne rastúcimi cenami nájomného na jednej strane a mierou neobsadenosti udržanou na nízkych úrovniach na strane druhej,“ predpovedá Šporka.

Tomáš Ostatník z CBRE Slovensko vyčíslil, že výstavba výrobného parku Jaguar Land Rover a s ňou spojená výstavba hál pre dodávateľov by mala priniesť na trh približne 30.000 až 50.000 m2 nových hál mimo samotnej automobilky. „V nadväznosti na stále trvalý ekonomický rast očakávame aj expanzie existujúcich nájomcov v etablovaných parkoch,“ dodal.

Podľa riaditeľa Colliers International Ermanna Boerisa zostáva trh pre nájomcov priaznivý aj napriek nízkej neobsadenosti, a to v dôsledku konkurenčnej súťaže medzi parkmi v rovnakých oblastiach. „Najviditeľnejšia je táto situácia v Senci, kde štyria developeri aktívne súperia a tlačia cenu nájmov nadol,“ zdôraznil.

Zároveň poukázal na to, že vyšší dopyt po logistických a priemyselných priestoroch povzbudzuje niektorých investorov na špekulatívnu výstavbu, najmä v oblasti Senca, Nového Mesta nad Váhom a Žiliny. Špekulatívna výstavba predstavuje na Slovensku polovicu všetkej výstavby tohto typu nehnuteľností.

Za hlavné výzvy najbližšieho obdobia považuje Boeris nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a zvyšujúce sa náklady na ňu v strednej a východnej Európe. „To má za následok, že investori čoraz viac zvažujú možnosti svojho umiestnenia v odľahlejších oblastiach Slovenska s vyššou nezamestnanosťou a lacnejšou pracovnou silou než v preplnených priemyselných parkoch,“ povedal. Prekážkou je však slabá pripravenosť pozemkov a nedostatočná infraštruktúra.

Ostatník upozornil, že vplyv na rozhodovanie firiem, či vstúpiť do lokality, alebo nie, bude mať aj miestny poplatok za rozvoj. „Samozrejme, ide o zvýšený tlak na cenu, ktorý sa prenesie priamo na nájomcov a zvýhodní už existujúce haly, a teda priamo utlmí, alebo minimálne predraží novú výstavbu. Takisto to môže mať priamy dosah na rozhodnutie investovať buď na Slovensku, alebo radšej v okolitých krajinách,“ domnieva sa.