Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Britov už viac znepokojuje vývoj ekonomiky ako prisťahovalci

Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu Foto: TASR/AP

To signalizuje, že spotrebitelia začínajú mať väčší strach z dôsledkov brexitu.

Londýn 21. februára (TASR) - Britov momentálne viac znepokojuje vývoj ekonomiky ako prisťahovalci alebo terorizmus. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti Nielsen. To signalizuje, že spotrebitelia začínajú mať väčší strach z dôsledkov brexitu.

Až 28 % respondentov v ankete označilo ekonomiku za jednu z vecí, ktoré vzbudzujú ich najväčšie obavy. To je výrazný nárast v porovnaní s vlaňajšími 12 %.

Ďalších 20 % opýtaných menovalo na prvých miestach terorizmus alebo imigráciu, čo predstavuje medziročný pokles o 12 percentuálnych bodov.

Britská vláda sa pripravuje na aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z Európskej únie (EÚ), o ktorom rozhodli vlani v júni voliči v referende. Kabinet v Londýne si za svoju prioritu zvolil kontrolu migrácie pred zabezpečením prístupu na spoločný európsky trh po brexite.

A zatiaľ čo politici plánujú brexit, voličov začínajú znepokojovať obavy zo straty pracovných miest.

Spotrebitelia po júnovom referende podporili ekonomiku. Ale v januári už svoje výdavky nečakane znížili. Libra totiž po referende oslabila a inflácia začala stúpať, čo znižuje kúpnu silu domácností.

Napriek tomu iné ankety ukázali, že pre Britov je stále dôležitejšia kontrola prílevu migrantov ako voľný obchod s EÚ.

Na prieskume spoločnosti Nielsen sa zúčastnilo 504 ľudí.