Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Pre obavy o bezpečnosť sa bojí cestovať do zahraničia štvrtina Čechov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prieskum ukázal, že Česi čiastočne menia svoje cestovateľské zvyky. Kým ešte v nedávnej dobe boli obľúbené destinácie Egypt, Tunisko či Francúzsko, stúpa teraz záujem o pobyt v Španielsku.

Praha 1. júla (TASR) - Všadeprítomná hrozba terorizmu ovplyvňuje aj tohtoročné plány Čechov ohľadom toho, ako a kde budú tráviť letnú dovolenku. Štvrtina ľudí sa práve kvôli obavám o svoju bezpečnosť dokonca rozhodla necestovať nikam a stráviť dovolenku radšej vo vlasti. Informoval o tom v noci nadnes spravodajský webový portál Novinky.cz s odvolaním sa na prieskum spoločnosti STEM/MARK.

Prieskum ukázal, že Česi čiastočne menia svoje cestovateľské zvyky. Kým ešte v nedávnej dobe obľúbené destinácie Egypt, Tunisko či Francúzsko kvôli obavám z terorizmu miznú z ich hľadáčika, stúpa záujem o pobyt v Španielsku. Letnú dovolenku však plánuje stráviť v zahraničí zhruba každý šiesty opýtaný (16 percent) a približne rovnaký počet ľudí uvažuje ako o domácej tak i zahraničnej dovolenke.

Tí, ktorí plánujú vyraziť na dovolenku za hranice, najčastejšie zamieria do Chorvátska, kam sa chystá približne štvrtina ľudí. V porovnaní s lokalitami, kde Česi trávili dovolenku vlani, sa ich tohtoročné plány dramaticky nelíšia - najviac ľudí vycestovalo do Chorvátska a na Slovensko. Renesanciu ale zrejme zažije Španielsko, kam vlani vycestovalo 132.000 Čechov.

Ako najmenej obľúbené ciele dovolenky sa mesiac pred letnými prázdninami javili Egypt, Francúzsko, Maroko, Tunisko a Turecko. Na rozhodnutie, kam tento rok vyraziť, majú bezprostredný vplyv obavy o bezpečnosť. Viac ako polovicu opýtaných dokonca ovplyvnili natoľko, že radšej zostanú doma (26 percent) alebo pocestujú do bezpečnejších destinácií (27 percent).

Iba päť ľudí zo sto vycestuje aj do krajín, ktoré aktuálne nie sú považované za bezpečné, vyplýva z prieskumu spoločnosti STEM/MARK. Teroristické útoky sú najväčším strašiakom pre viac ako dve pätiny ľudí. Obavy však vyvoláva aj možný kontakt s migrantmi; ako bezpečnostný problém ho vníma zhruba každý tretí respondent.