Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Šesť z 10 Slovákov plánuje aspoň päťdňovú dovolenku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rámci dovolenkových destinácií dominuje Chorvátsko a Rakúsko, exotické a vzdialené krajiny sú pre Slovákov zatiaľ veľkou neznámou.

Bratislava 25. júna (TASR) - Aspoň päťdňovú letnú dovolenku tento rok plánuje šesť z 10 Slovákov a väčšina z nich má v pláne do nej investovať maximálne do 400 eur na osobu. Viac ako tretina ľudí, ktorí si doprajú oddych počas leta, ho prežije na Slovensku. Medzi ďalšie obľúbené destinácie patria Chorvátsko, Česká republika a Taliansko.

V rámci dovolenkových destinácií majú Slováci dlhodobý vzťah s Chorvátskom a Rakúskom, exotické a vzdialené krajiny sú pre nich zatiaľ veľkou neznámou. Zistenia vyplynuli z aktuálneho online prieskumu spoločnosti GfK, ktorý sa realizoval v máji na vzorke 800 respondentov v Slovenskej republike, a z nástroja CBR (Consumer Brand Relationship), prostredníctvom ktorého boli skúmané vzťahy k jednotlivým dovolenkovým destináciám prostredníctvom medziľudských vzťahov.

Viac ako polovica Slovákov, ktorí sa chystajú na tohtoročnú letnú dovolenku, má v pláne za ňu zaplatiť do 400 eur na osobu. Necelá tretina plánuje minúť viac (od 400 do 800 eur na osobu) a 7 % ľudí ešte nie je rozhodnutých, koľko peňazí investuje do tohtoročnej letnej dovolenky.

Slovensko je destináciou číslo jeden pre viac ako tretinu ľudí, ktorí plánujú toto leto dovolenku. Z ďalších európskych destinácií vedie jednoznačne Chorvátsko, kde plánuje letný odpočinok štvrtina Slovákov. S odstupom nasledujú Česká republika (11 %), Taliansko (9 %) a Bulharsko (8 %).

Mimoeurópske destinácie plánuje navštíviť toto leto 14 % Slovákov.

TASR informovala spoločnosť GfK na Slovensku.