Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Väčšina podnikateľov by už euro za korunu nevymenila

Ilustračná snímka Foto: TASR

Ako hlavný prínos prijatia eura označovali podnikatelia predovšetkým zmazanie kurzových rozdielov a zjednotenie meny, zjednodušenie obchodu a administratívy.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Väčšina živnostníkov a firiem (83 %) na Slovensku je spokojná s prijatím európskej meny. Naopak, o nespokojnosti hovorí 15 % oslovených zástupcov podnikov. Až 60 % uviedlo, že euro malo na ich podnikanie pozitívny vplyv. Naopak, necelých 13 % hovorí skôr o prevládajúcom negatívnom vplyve. Ukázal to prieskum, ktorý pre ČSOB pri príležitosti 10. výročia zavedenia eura v SR urobila prieskumná agentúra Datank.

Podľa prieskumu pri opätovnom rozhodovaní o mene by si väčšina (86 %) podnikateľov, malých, stredných a veľkých firiem opäť vybrala euro. Banka zároveň merala očakávania firiem a podnikateľov na Slovensku. Hoci Index očakávaní firiem (IOF) mierne klesol na 22,9 bodu, aj naďalej signalizuje prevažujúci optimizmus malých a stredných podnikateľov, ako aj veľkých firiem.

Spokojnosť s ekonomickou situáciou v krajine sa zvýšila, deklarovalo ju 42 % podnikateľov, v porovnaní s 33 % spokojnosťou z úvodu tohto roka.

"Nie je prekvapením, že najväčšiu spokojnosť s eurom (85,7 %) vyjadrujú firmy s obratom nad 200.000 eur, no rovnako dôležité je aj to, že spokojnosť prevláda aj v prípade malých firiem a živnostníkov (76,7 %), nakoľko tie tvoria aj najviac pracovných miest na Slovensku," komentuje výsledky prieskumu Dáša Polláková, manažérka segmentu pre mikro a malé podniky ČSOB.

Ako hlavný prínos prijatia eura označovali podnikatelia predovšetkým zmazanie kurzových rozdielov a zjednotenie meny, zjednodušenie obchodu a administratívy. Pri otázke, ak by sa malo opätovne rozhodovať o mene, by si v priemere 9 z 10 opýtaných opäť vybrali euro. Viac ako polovica firiem, až 56 % z nich, pritom doteraz nevníma žiadnu slabú stránku prijatia eura.

Na druhej strane, v priemere 4 z 10 opýtaných hovorili o vnímanom náraste cien a kurzových rozdieloch.

"Rast celkovej cenovej hladiny pred a po zavedení eura sa zatiaľ dramaticky nelíši. V troch rokoch po sebe sme dokonca čelili síce malej, ale predsa len deflácii," hodnotí hlavný ekonóm banky Marek Gábriš.