Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Ľudia najviac dôverujú NKÚ, najmenšiu dôveru má ÚVO

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Najväčšiu nedôveru vyjadrili ľudia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému nedôveruje alebo skôr nedôveruje 48,6 %.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Slováci najviac dôverujú Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) SR. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry MVK, podľa ktorého NKÚ dôveruje alebo skôr dôveruje 60,4 % opýtaných. Najväčšiu nedôveru vyjadrili ľudia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému nedôveruje alebo skôr nedôveruje 48,6 %. V stredu o tom informoval Pavel Haulík z agentúry MVK.

V porovnaní s novembrom 2021 najviac vzrástla dôvera voči Kancelárii verejného ochrancu práv, a to o 8,7 percentuálneho bodu (p. b.). V dôvere si polepšil o sedem p. b. aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), za posledné dva roky vzrástla i dôvera k NKÚ o 6,4 p. b.

Väčšine spomínaných inštitúcií, okrem Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, viac dôverujú respondenti s vysokoškolským vzdelaním, odborní zamestnanci, manažéri či ľudia z vyššej strednej triedy alebo respondenti s čistým mesačným príjmom vyšším ako 1500 eur.

"Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou relatívne viac dôverujú ľudia nad 60 rokov, nezamestnaní, recipienti s príjmom nižším ako 1000 eur a obyvatelia Košického kraja," priblížil Haulík.

Spomínané inštitúcie ľudia dobre poznajú. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pozná alebo o ňom počulo 93,3 % opýtaných. Dobre známy medzi ľuďmi je aj NKÚ (89,2 %), nasleduje ÚVO (78,6 %), ombudsman (78,4 %) a ÚRSO (67,03 %). V porovnaní s prieskumom z novembra 2021 najviac vzrástla znalosť ÚRSO (o 4,7 p. b.) a NKÚ ( o 4,3 p. b.).

Prieskum vykonala agentúra v novembri 2023 na vzorke 1025 respondentov.