Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Najznámejšou slovenskou europoslankyňou je Flašíková Beňová

Monika Flašíková-Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý uskutočnila v dňoch 31. marca až 8. apríla 2015 formou osobného dopytovania na vzorke 1027 respondentov.

Bratislava 5. mája (TASR) - Spomedzi europoslancov zastupujúcich Slovensko v Európskom parlamente je najznámejšou Monika Flašíková Beňová, na ktorú si spomenulo 52 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý uskutočnila v dňoch 31. marca až 8. apríla 2015 formou osobného dopytovania na vzorke 1027 respondentov.

Voľby poslancov do Európskeho parlamentu sa uskutočnili približne pred rokom. Slovensko zaznamenalo v nich najnižší záujem voličov, k urnám ich prišlo len 13,05 percenta.

Agentúra FOCUS sa respondentov opýtala, či by dokázali vymenovať europoslancov, ktorí zastupujú Slovensko v Európskom parlamente.

Najvyššiu mieru znalosti dosiahla M. Flašíková Beňová, na ktorú si ako na europoslankyňu spomenula viac ako polovica respondentov - 52 percent. Na druhom mieste sa umiestnil Richard Sulík s 26 percentami a na treťom Eduard Kukan, na ktorého si ako na europoslanca spomenulo 24 percent opýtaných. Približne desatina respondentov tiež vedela menovať Annu Záborskú (10 percent), Borisa Zalu (10 percent), Pála Csákyho (9 percent) a Janu Žitňanskú (8 percent). Po nich nasledovali Vladimír Maňka (6 percent), Ivan Štefanec (6 percent), József Nagy (4 percentá), Miroslav Mikolášik (2 percentá), Branislav Škripek (1 percento) a Monika Smolková (1 percento). Presne 28 percent respondentov nevedelo uviesť žiadne meno.

M. Flašíková Beňová bola najznámejšia u voličov naprieč politickým spektrom, s výnimkou voličov SMK, kde opýtaní najviac poznali P. Csákyho.