Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Viac než polovica Nemcov podporuje odchod Grécka z eurozóny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najnovšie názory obyvateľov Nemecka predstavujú prudkú zmenu v porovnaní s ich postojom spred dvoch týždňov.

Berlín 13. marca (TASR) - Viac než polovica Nemcov je presvedčená, že Gréci by mali eurozónu opustiť. Ukázali to výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky. To je omnoho viac než v podobnom prieskume spred dvoch týždňov. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky Politbarometer, ktorý každý týždeň zverejňuje stanica ZDF, je za takzvaný Grexit, teda odchod Grécka z eurozóny, až 52 % opýtaných Nemcov. Iba 40 % je presvedčených, že Grécko by v eurozóne malo zostať. Zvyšných 8 % respondentov sa nevedelo vyjadriť.

Najnovšie názory obyvateľov Nemecka predstavujú prudkú zmenu v porovnaní s ich postojom spred dvoch týždňov. Vtedy bolo za odchod Atén z eurozóny 40 % opýtaných.

Až 80 % anketovaných sa domnieva, že nová grécka vláda nie je pri rokovaniach s európskymi partnermi úprimná. Opačný názor má len 11 % opýtaných. Podľa analytikov je za rastom počtu Nemcov podporujúcich odchod Grékov z eurozóny zvýšenie napätia vo vzťahoch Atén a Berlína. Dôvodom sú vyžadované podmienky, ktoré Grécko musí splniť, ak chce získať zvyšné peniaze zo záchranného balíka.