Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Pri finančných ťažkostiach si Slováci odoprú nákup oblečenia

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Lacnejšiu dovolenku alebo jej zrušenie si v prípade finančných ťažkostí vyberie 55 % respondentov.

Bratislava 19. februára (TASR) - Ak potrebujú slovenské domácnosti šetriť, 66 % z nich obmedzí najmä nákupy oblečenia. Lacnejšiu dovolenku alebo jej zrušenie si v prípade finančných ťažkostí vyberie 55 % respondentov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK.

Výdavky na zábavu, ako sú napríklad návštevy reštaurácií či kina, obmedzí v prípade šetrenia 54 % opýtaných. Možnosť úspor prostredníctvom obmedzenia nákupu potravín len na tie najnutnejšie si vybralo 46 % domácností. Na konci roka 2022 si znižovanie spotreby energií ako možnosť šetrenia vybralo 52 % domácností, v súčasnosti je to 41 % z nich.

"V prípade nepriaznivej zmeny finančnej situácie Slováci celkom oprávnene uvažujú predovšetkým o úsporách za nákup tovaru a služieb, ktoré nie sú nutné. Slovensko naďalej reguluje ceny energií a Slováci už nevidia veľký priestor na úspory nákladov na energie. Ďalej sa tiež veľmi snažia, aby nemuseli obmedziť rozpočet na vzdelávanie a záujmové aktivity svojich detí," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Podiel respondentov, ktorí by sa snažili obmedziť výdavky spojené so zdravím, sa medziročne znížil z 28 % na 23 %. Klesol aj počet rodičov, ktorí by obmedzili výdavky na vzdelávanie a voľnočasové aktivity svojich detí z 12 % na 10 %.

"Viac ako tretina mužov a viac ako štvrtina žien by nepriaznivú finančnú situáciu riešila využitím vlastných úspor. Takmer desatina respondentov by sa tiež pokúsila dohodnúť s veriteľmi na úprave splátok svojich záväzkov," dodala Palendalová s tým, že Slováci sa na príbuzných alebo na niektorú z finančných inštitúcií so žiadosťou o pôžičku obrátia len výnimočne.

Formu pôžičky by na riešenie zlej finančnej situácie využilo 5 % mužov a 3 % žien. Uprednostnili by pritom pôžičku od príbuzných alebo priateľov.