Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Rodičia dávajú deťom priemerne 22 eur mesačne

Ilustračná foto. Foto: FOTO TASR/AP

Najvyššie vreckové dostávajú deti v Banskobystrickom kraji, najnižšie zase v Košickom a Prešovskom.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Priemerné mesačné vreckové, ktoré rodičia dávajú deťom, je približne 22 eur. Najvyššie vreckové dostávajú deti v Banskobystrickom kraji, najnižšie zase v Košickom a Prešovskom.

Dievčatá dostávajú v priemere o tri eurá menej ako chlapci, avšak rodičia im vreckové dajú v nižšom veku. Ukázal to prieskum Tatra banky, ktorý sa uskutočnil na sociálnych sieťach a zapojilo sa doň takmer 2600 rodičov.

Podľa výsledkov prieskumu, čím sú deti staršie, tým viac z nich vreckové dostáva. Vo veku šiestich rokov má vreckové každé štvrté dieťa, v 11 rokoch ho už dostanú dve z troch detí a len desatina 15-ročných tínedžerov vreckové nedostáva.

Podľa Zuzany Žiaranovej, hovorkyne banky, takmer 800 rodičov sa vyjadrilo, že deti si za svoje peniaze najčastejšie kupujú jedlo a sladkosti. Túto možnosť označilo až 37 % opýtaných. Ďalšia tretina detí so svojím vreckovým aktívne hospodári a peniaze si odkladá na niečo väčšie alebo do budúcnosti. Medzi možnosťami, čo deti nakupujú, sa objavili aj oblečenie, elektronika a darčeky pre iných.