Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Vianoce boli štedrejšie, Slováci míňali viac ako pred rokom

Ilustračná snímka Foto: TASR

Oproti predvianočnému obdobiu v roku 2017 sa zvýšila nielen suma, ktorú Slováci minuli, vzrástol aj celkový počet platieb kartou, a to až o 16 percent.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Tohtoročné Vianoce boli pre mnoho slovenských domácností ešte štedrejšie než pred rokom. Podľa údajov VÚB banky, týkajúcich sa platieb kartou, Slováci počas posledného týždňa pred sviatkami minuli v obchodoch o 11 percent viac než v rovnakom období pred rokom.

Najväčší záujem bol už tradične o knihy, pričom v posledných dňoch pred sviatkami ich predaj vzrástol viac než štvornásobne. Oproti bežným dňom v roku sa pred Vianocami najviac nakupovalo elektro, alkohol a šperky.

"Tým, že Štedrý deň tento rok pripadol na pondelok, ľudia najviac nákupov uskutočnili už v piatok 21. decembra. Je to zároveň deň, kedy sa nakupovalo najviac z celého roka 2018,“ uviedla Andrea Šipošová z oddelenia kartových procesov VÚB banky.

Oproti predvianočnému obdobiu v roku 2017 sa zvýšila nielen suma, ktorú Slováci minuli, vzrástol aj celkový počet platieb kartou, a to až o 16 percent. "Priemerná výška platby ale oproti minulému roku klesla, čo napovedá, že sa ľudia naučili kartami platiť čoraz menšie sumy," ozrejmila.

Kým počas celého roka 2018 ľudia najviac míňali na odevy, topánky a šperky, najvyššiu platbu pred Vianocami uskutočnil klient banky v obchode s luxusnými sedačkami, a to až 18.000 eur.