Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM:Projektovým spoločnostiam vlani narástli platby po splatnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac projektových spoločností sa domnieva, že dôvodom nárastu meškania platieb je nedostatok financií (60 %), ale tiež aj dosah koronakrízy (59 %) alebo snaha optimalizovať finančné toky (53 %).

Bratislava 6. júna (TASR) – Projektové spoločnosti sa sťažujú na prudký nárast počtu platieb po splatnosti za rok 2020. Uviedli to v prieskume spoločnosti CEEC Research a Považskej cementárne Ladce. Z najväčšej časti (94 %) ide o pohľadávky od súkromných zákazníkov.

Vlani sa počet pohľadávok po splatnosti medziročne zvýšil u 34 % opýtaných projektových spoločností, v priemere deklarovali 18-percentný nárast. Medziročne sa zákazky po splatnosti u dvoch tretín firiem veľmi nezmenili.

Okrem meškajúcich platieb upozorňujú firmy aj na ďalšie vyskytujúce sa problémy v súvislosti s investormi s účasťou štátu. "Tieto spoločnosti nikdy nemali problém so zaplatením faktúr. V poslednom roku však vzrastá počet prípadov, keď objednávateľ 'zdržuje' podpis finančného dodatku k zákazke a dielo požaduje dodať v pôvodne stanovenom termíne," priblížil riaditeľ organizačnej zložky Slovensko v spoločnosti HBH Projekt Viliam Piták.

Projektové spoločnosti uviedli, že v priemere je 14 % ich všetkých pohľadávok po splatnosti. Asi desatina firiem, naopak, zaznamenala pokles objemu pohľadávok po splatnosti, a to v priemere o 19 %. V priemere sú pohľadávky projektových firiem splatené za 25 dní.

Najviac projektových spoločností sa domnieva, že dôvodom nárastu meškania platieb je nedostatok financií (60 %), ale tiež aj dosah koronakrízy (59 %) alebo snaha optimalizovať finančné toky (53 %). Dôvodom však môže byť aj zdĺhavá administrácia faktúr alebo neskoršie doručenie faktúry.

Polovica firiem oneskorené platby nijako špeciálne nerieši, ďalšia štvrtina však využíva upomienkové zasielanie faktúry a necelá pätina využíva externú spoločnosť na vymáhanie pohľadávok. Niektoré firmy využívajú aj poistenie pohľadávok alebo iné riešenia, napríklad osobný kontakt alebo požadovanie zálohy vopred.