Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Príjmy Írska z firemných daní klesli v októbri o takmer polovicu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Aj keď ministerstvo financií súhlasilo, že pokles príjmov z firemných daní bol v októbri výrazný a podstatne väčší než odhadovalo, za 10 mesiacov roka nebol pokles týchto príjmov výrazný.

Dublin 5. novembra (TASR) - Príjmy Írska z firemných daní klesli v októbri už tretí mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa prudko zrýchlilo. Uviedlo to tento týždeň írske ministerstvo financií s tým, že za výrazným poklesom príjmov z korporátnych daní je slabý export, najmä zo strany farmaceutického sektora. Informovala o tom agentúra Reuters.

Írsko získalo z firemných daní v októbri 1,3 miliardy eur, čo v porovnaní s októbrom minulého roka predstavuje pokles o 45 %. Na porovnanie, v septembri zaznamenalo príjmy z firemných daní na úrovni 1,8 miliardy eur, čo bolo medziročne o 12,4 % menej. Väčšina korporátnych daní pochádza od malého počtu nadnárodných firiem, väčšinou technologických a farmaceutických koncernov.

Aj keď ministerstvo financií súhlasilo, že pokles príjmov z firemných daní bol v októbri výrazný a podstatne väčší než odhadovalo, za 10 mesiacov roka nebol pokles týchto príjmov výrazný. Od januára do konca októbra zaznamenalo Írsko z korporátnych daní celkovo 15,7 miliardy eur, čo medziročne predstavuje pokles o 2,7 %.