Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Príjmy štátneho rozpočtu boli medziročne vyššie o viac ako 182 mil. €

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 107,6 milióna eur.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Príjmy štátneho rozpočtu boli ku koncu júla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vyššie o 182,3 milióna eur. Štátny rozpočet dosiahol za sedem mesiacov tohto roka schodok vo výške 2,15 miliardy eur. V medziročnom porovnaní vzrástli aj rozpočtové výdavky, a to o 709,3 milióna eur. Podiel ich plnenia je však len na úrovni 48,9 %, čo je o 3,7 percentuálneho bodu menej ako v minulom roku. Informoval o tom dnes tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 107,6 milióna eur. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný takmer u všetkých druhov daní, a to najmä v prípade dane z pridanej hodnoty, dane z príjmov fyzických osôb, spotrebných daní, dane z medzinárodného obchodu a transakcií a dane z príjmov vyberanej zrážkou. Príjmy štátneho rozpočtu z dividend dosiahli oproti predchádzajúcemu roku nárast o 72,9 milióna eur.

Naopak, negatívne sa vyvíjali príjmy z rozpočtu Európskej únie (EÚ), kde došlo k medziročnému poklesu o 337,4 milióna eur. "Nižšie príjmy sú dôsledkom dočasne pozastavených platieb v rámci niektorých operačných programov," zdôvodnil rezort s tým, že o odblokovaní priebežných platieb by Európska komisia mohla rozhodnúť na jeseň.

Ostatné príjmy štátneho rozpočtu medziročne vzrástli o 339,2 milióna eur alebo o vyše 79 %. "Ide najmä o príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem, a to vo výške 163,9 milióna eur," priblížilo MF SR. Ďalším významným príjmom v objeme 93 miliónov eur je príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný nárast o 188,1 milióna eur z dôvodu výplaty kupónov štátnych dlhopisov. Výdavky súvisiace s čerpaním prostriedkov z fondov EÚ stúpli o 30,4 milióna eur, pričom sa zároveň zvýšila aj potreba zdrojov spolufinancovania o 3,7 milióna eur. Platba do rozpočtu EÚ medziročne poklesla o takmer 14 miliónov eur. Transfer Sociálnej poisťovne sa zvýšil o 185,1 milióna eur, čo je podľa rezortu financií v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014. Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 316 miliónov eur.