Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Príjmy z turizmu sa v Grécku za prvé dva mesiace prepadli o 44,7 %

Príjmy z turizmu sa v januári a februári medziročne prepadli o 44,7 %, informovala grécka centrálna banka. Do Grécka prestali cestovať predovšetkým Nemci.

Atény 25. apríla (TASR) - Štrajky, výtržnosti a negatívne správy v médiách spôsobili v prvých dvoch mesiacoch tohto roka prudký pokles turizmu v Grécku. Príjmy z turizmu sa v januári a februári medziročne prepadli o 44,7 %, informovala grécka centrálna banka.

Do Grécka prestali cestovať predovšetkým Nemci. Vo februári 2011 ešte v Grécku minuli 26,7 milióna eur, vo februári tohto roka to bolo už len 10,3 milióna eur.

Celkovo v prvých dvoch mesiacoch do Grécka pricestovalo 618.000 turistov. V rovnakom období vlani ich bolo 695.700. Navyše, turisti míňali menej peňazí ako v minulých rokoch a zdržali sa v krajine kratšie, čo spôsobilo spomínaný prudký pokles príjmov. Najviac sa to dotýka Atén, kde sa v mnohých hoteloch počet prenocovaní prepadol o vyše 50 %. Na ostrovoch je situácia lepšia, keďže tam neprišlo k žiadnym výtržnostiam.

Grécka centrála pre cestovný ruch sa už mesiace pokúša obmedziť negatívny vplyv štrajkov a výtržností. Protesty proti úsporným opatreniam však pokračujú. Na 1. mája je naplánovaný štrajk námorníkov, trajekty zostanú v prístavoch 24 hodín. Hotelieri z najrôznejších regiónov varujú, že nová vlna štrajkov môže mať zničujúci vplyv na turizmus. V krajine pracuje v turistickom priemysle priamo alebo nepriamo takmer 1 milión ľudí.