Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Prioritou vlády bude brzdenie potravinovej inflácie

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa vlády je potrebné zvýšiť efektivitu a udržateľnosť fungovania strategických inštitúcií, akými sú SPF a PPA.

Bratislava 12. júna (TASR) - Krátkodobými prioritami vlády budú brzdenie potravinovej inflácie, efektívne fungovanie Slovenského pozemkového fondu (SPF) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ako aj zvýšenie ochrany zdravia spotrebiteľov. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré schválil kabinet premiéra Ľudovíta Ódora. Strednodobou prioritou vlády bude efektívny manažment rizík a zvyšovanie produktivity a udržateľnosti v pôdohospodárstve a lesníctve.

"Moje úlohy mi boli jasné v podstate okamžite od prevzatia menovacieho dekrétu z rúk prezidentky takmer pred mesiacom. Hneď na druhý deň sme s premiérom Ódorom potvrdili, že ideme hľadať možnosti pomoci obyvateľom s vysokými cenami potravín. O našich návrhoch a odporúčaniach vláde pri tejto téme som informoval uplynulý piatok (9. 6.). Čo sa týka situácie v SPF, tam máme od 1. júna nového generálneho riaditeľa, od ktorého mám vysoké očakávania a pravidelne o problémoch a riešeniach komunikujeme. S fungovaním PPA som spokojný, je však potrebné zrýchliť a ešte viac zjednodušiť procesy, aby sa žiadatelia dostali k platbám v kratšom čase. V prípade kontroly dovezených potravín z Ukrajiny poznám medzery a nedostatky systému, čiže momentálne hľadáme spôsoby, ako ich napraviť," zhrnul agrominister Jozef Bíreš krátkodobé úlohy pre rezort vyplývajúce z PVV.

"Prudko rastúce ceny potravín predstavujú zásadný problém pre širokú verejnosť, najviac však pre zraniteľné skupiny. Vláda posúdi možné opatrenia eliminujúce dosahy rastu cien potravín v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami od prvovýrobcov až po maloobchod," uviedla vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Podľa vlády je potrebné zvýšiť efektivitu a udržateľnosť fungovania strategických inštitúcií, akými sú SPF a PPA. Vláda vynaloží úsilie pri odstránení administratívnej záťaže a zavádzaní automatizovaných procesov v rozhodovaní. Pripraví pravidlá a postupy zefektívňujúce konania a úkony v jej kompetencii. Bude pokračovať modernizácia PPA, digitalizácia inštitúcie a príprava prostredia pre budúce zavedenie digitálneho portálu farmára.

Ruská agresia voči Ukrajine a s ňou súvisiace problémy dodávateľských reťazcov a trhu samotného zvýšili podľa vlády potrebu ochrany zdravia spotrebiteľa. Vláda vykoná detailný audit testovacích kapacít rezortu pôdohospodárstva a poverí dotknuté inštitúcie zabezpečiť technické vybavenie a zefektívniť kontroly s cieľom zefektívniť a urýchliť uvoľnenie testovaného tovaru na vnútorný trh.

Vláda podľa PVV navrhne rôzne alternatívy na riešenie škôd spôsobených nepredvídateľnými prírodnými katastrofami v poľnohospodárstve, vplyvmi klimatických zmien, zdravotne a ekonomicky nebezpečnými chorobami, zvlášť prenosnými zo zvierat, respektíve z potravín na človeka, ako aj škodami spôsobenými zverou.

Vládny kabinet bude pokračovať v opatreniach proti ďalšiemu zaberaniu kvalitnej poľnohospodárskej pôdy. Podporí výstavbu v opustených areáloch bývalých poľnohospodárskych objektov a bude pokračovať v zavádzaní povinnosti rekultivačnej náhrady poľnohospodárskej pôdy, s výnimkou výstavby nájomných bytov a štátnej infraštruktúry.

Vláda chce podľa PVV pokračovať aj v uplatňovaní existujúcich finančných nástrojov a preskúma možnosti v oblasti mikropôžičiek pre malých, mladých, rodinných a začínajúcich poľnohospodárov. Dôležitou prioritou bude aj dlhodobá udržateľnosť lesníctva.