Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Prioritou General Electric je zníženie dlhu, povedal nový šéf koncernu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Culp, ktorý sa postavil do čela GE začiatkom októbra, zdôraznil, že firma nemá problém s likviditou. Koncern takisto aktuálne neplánuje zvýšenie kapitálu.

Boston 12. novembra (TASR) - Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) urgentne potrebuje peniaze, aby znížil vysoký dlh.

"V súčasnosti nemáme inú prioritu, než je zníženie zadlženosti," uviedol v pondelok nový šéf koncernu Larry Culp v rozhovore pre CNBC. Koncern má podľa neho dostatočný priestor na získanie prostriedkov z predaja aktív. Culp, ktorý sa postavil do čela GE začiatkom októbra, zdôraznil, že firma nemá problém s likviditou. Koncern takisto aktuálne neplánuje zvýšenie kapitálu.

Culpove vyjadrenia neprijali pozitívne investori a akcia GE sa prepadla až o 10 %. Podvečer sa predávala so stratou 5,9 % po 8,07 USD (7,16 eura), keď predtým jej cena prvýkrát od marca 2009 klesla pod hranicu 8 USD - až na 7,72 USD. Od začiatku roka akcia GE stratila vyše 50 % hodnoty a prvýkrát za 110 rokov vypadla z kľúčového indexu Dow Jones.

Koncern sa musí vyrovnávať s narastajúcimi obavami týkajúcimi sa vysokého pomeru dlhu k vlastnému majetku. Na konci 3. kvartálu dosiahol 3,7 %, čo je viac než štvornásobok v porovnaní s priemerom (0,77 %) v odvetví.

GE sa nachádza už dlhší čas v kríze. Hlavným dôvodom sú vysoké odpisy divízie elektrární. V 3. štvrťroku zaznamenal GE stratu 22,8 miliardy USD.