Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Príspevok na dôchodok dostáva 12 % zamestnancov na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Toto číslo sa pritom za posledných päť rokov takmer nezmenilo.

Bratislava 21. júna (TASR) – Príspevok na dôchodkové sporenie nepatrí medzi najrozšírenejšie formy benefitov, ktoré slovenské firmy poskytujú svojim pracovníkom. V tomto roku ho dostane iba 12 % zamestnancov najmä zo štátnych firiem, veľkých spoločností a z oblasti výroby. Vyplýva to z údajov spoločnosti Profesia.

Ako TASR informovala jej hovorkyňa Marcela Glevická, najčastejšími nefinančnými výhodami pre zamestnancov sú firemné akcie (26 %), nápoje zadarmo (20 %) a vzdelávanie (19 %). Nasledujú flexibilný pracovný čas, mobilný telefón na súkromné účely a zamestnanecké zľavy. Len 12 % zamestnancov dostáva príspevok na dôchodkové sporenie.

Toto číslo sa pritom za posledných päť rokov takmer nezmenilo. V roku 2011 prispeli firmy na dôchodok 11 % zamestnancov, o rok neskôr 10 %, v r.2013 to bolo 12 % a vlani opäť 11 %. Najštedrejšie sú v tomto smere štátne a obecné podniky, ktoré poskytujú príspevok 24 % pracovníkov. Súkromné spoločnosti so zahraničným vlastníkom takto odmeňujú 19 % zamestnancov a domáce firmy iba 7 %.

Príspevok na dôchodkové sporenie má k dispozícii až tretina pracovníkov vo veľkých firmách nad 1000 zamestnancov. V spoločnostiach od 251 do 1000 zamestnancov je to 20 % a od 51 do 250 pracovníkov 14 %. Len 2 % pracujúcich v podnikoch do 10 ľudí môžu počítať s týmto benefitom.

Z odvetví dominuje výroba, prenos a rozvod energetických médií, kde zamestnávatelia prispievajú pracovníkom na dôchodok v 43 % prípadov. Štvrtina zamestnancov vo finančných službách dostáva tento príspevok a na treťom mieste sú úrady verejnej správy (23 %). Najmenej zamestnancov má takýto druh nefinančnej výhody k dispozícii v cestovnom ruchu, hotelierstve a gastronómii (2 %) či v oblasti obchodu (5 %).

"Podľa dostupných informácií príspevky do 3. piliera formou benefitov využíva približne tretina zamestnancov," konštatoval výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Branislav Masár.

Odborári sú presvedčení, že príjmy z dobrovoľných dôchodkových schém musia v porovnaní so súčasnosťou tvoriť podstatnejšiu časť dôchodkových príjmov, preto ich na úrovni podnikov podporujú.

"Väčšinou sa dohody o príspevkoch do 3. piliera uzatvárajú v kolektívnych zmluvách, avšak táto forma benefitov sa neuplatňuje v takom rozsahu, ako by sme si želali. Firmy zdôvodňujú túto skutočnosť zlou ekonomickou situáciou, ale dôvodom je určite aj veľmi nízka mzda väčšiny zamestnancov, keďže až 70 % ju má nižšiu ako 800 eur mesačne," uviedla pre TASR hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.