Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa nezvýši, návrh SaS neprešiel

Ilustračné foto Foto: FNsP Skalica

Dôvodom takéhoto návrhu bola podľa SaS snaha zlepšiť sociálnu situáciu pracujúcim rodičom a napomôcť ich začleneniu na trh práce.

Bratislava 25. mája (TASR) - O sérii návrhov zákonov, ktoré pripravila opozičná SaS, nebude parlament ďalej rokovať. Plénum Národnej rady (NR) SR ich totiž pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Suma mesačného príspevku na starostlivosť o dieťa sa tak zvyšovať nebude. SaS totiž navrhovala v novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa jeho zvýšenie z pôvodných 280 eur na 300 eur. Liberáli chceli zároveň predĺžiť aj nárok na vyplácanie tohto príspevku, a to z pôvodných troch rokov veku dieťaťa až do povinnej školskej dochádzky dieťaťa.

Dôvodom takéhoto návrhu bola podľa SaS snaha zlepšiť sociálnu situáciu pracujúcim rodičom a napomôcť ich začleneniu na trh práce. Parlament zároveň neodobril ani novelu zákona o prídavku na dieťa z dielne SaS.

V nej chceli predkladatelia zabrániť spätnému vyplácaniu prídavku na dieťa, ak pominú dôvody na jeho pozastavenie. V súčasnosti sa totiž podľa poslancov výplata prídavku na dieťa pozastaví, ak je dieťa napríklad záškolák. Ak však po čase znova nastúpi do školy, platiteľ je povinný príspevok spätne vyplatiť. Poslanci tak chceli povinnosť platiteľa zo zákona vypustiť.

Liberáli neuspeli ani s návrhom novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa. Chceli ňou zabrániť zneužívaniu príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ku ktorému podľa nich v súčasnosti dochádza. Navrhovali, aby nárok na príspevok nevznikol, ak je náhradný rodič biologickým rodičom dieťaťa, ktoré je, alebo ktoré bolo zverené do náhradnej starostlivosti iného náhradného rodiča.