Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

O príspevok na zateplenie sa predbežne hlási 3000 majiteľov domov

Brífing predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo) a štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Františka Palka v parku na Komárovskej v Podunajských Biskupiciach v Bratislave. Témou bolo splnenie opatrenia z 2. vládneho balíka pre ľudí – zatepľovanie. Foto: TASR/Michal Svítok

Žiadosti o štátnu dotáciu v sume najviac 6500 eur bude možné podávať až po vyhlásení výzvy v prvých troch mesiacoch tohto roka.

Bratislava 6. januára (TASR) – Viac ako 3000 vlastníkov rodinných domov na Slovensku už prejavilo predbežný záujem o získanie príspevku na zateplenie svojej nehnuteľnosti. Toľko ľudí sa podľa údajov ministerstva výstavby doteraz zaregistrovalo na webovej stránke www.zatepluj.sk. Žiadosti o štátnu dotáciu v sume najviac 6500 eur bude možné podávať až po vyhlásení výzvy v prvých troch mesiacoch tohto roka.

Záujemcovia sa už od minulého roka obracajú na ministerstvo s otázkami. „Momentálne registrujeme a priebežne vybavujeme približne 300 požiadaviek o informáciu ohľadom poskytnutia dotácie na zatepľovanie rodinných domov. Ľudí zaujímajú hlavne podmienky pre poskytnutie tejto dotácie – či ich nehnuteľnosť spĺňa podmienky, či je možné realizovať zatepľovanie svojpomocne a podobne,“ priblížil pre TASR hovorca rezortu Martin Kóňa.

Na webe venovanom tomuto programu podpory je možné od konca októbra 2015 zadať e-mailovú adresu, na ktorú štát pošle upozornenie hneď po vyhlásení výzvy. Takúto nezáväznú registráciu už uskutočnilo vyše 3000 občanov. „Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu bude zverejnená v prvom štvrťroku 2016, o čom budú automaticky informovaní aj všetci občania, čo sa registrovali,“ ubezpečil Kóňa.

Príspevok z druhého sociálneho balíka vlády je určený na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu zateplením obvodových stien, strechy, vnútorných deliacich konštrukcií medzi vykurovaným a nevykurovaným priestorom a výmenou okien a dverí. Nárok naň bude mať vlastník domu na území SR, ktorý je využívaný výlučne na bývanie a užíva sa aspoň 10 rokov. Celková podlahová plocha jednopodlažného domu môže byť najviac 150 štvorcových metrov (m2) a pri viacpodlažnom dome je hranica stanovená na 250 m2.

O príspevok bude možné požiadať po ukončení zateplenia rodinného domu, ale aj pred jeho realizáciou. Bude sa vzťahovať aj na práce začaté po 31. decembri 2014. Príspevok, o ktorý vlastník domu požiada po ukončení zateplenia, dostane do 90 dní. Ak však žiadosť na ministerstvo príde ešte pred zatepľovaním, proces sa predĺži o čas jeho realizácie, ktorý môže byť najviac jeden rok. Peniaze tak žiadateľ získa najneskôr do 15 mesiacov.

Dotácia na zateplenie rodinného domu sa môže poskytnúť do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov, najviac v sume 6000 eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností konštrukcií a hodnoty potreby tepla na vykurovanie. Ďalších 500 eur možno dostať ako kompenzáciu nákladov za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu. Maximálna výška príspevku tak môže dosiahnuť 6500 eur. V tomto roku je na tento účel vyčlenených 30 miliónov eur.