Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Príspevok za ubytovanie Ukrajincov bude od nového roka nižší

Ilustračná fotka. Foto: TASR František Iván

Rozhodla o tom vláda SR na svojom stredajšom rokovaní. Poskytovanie príspevku sa predĺži do konca marca 2024.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny v ubytovacích zariadeniach sa zníži na sumu maximálne 12 eur za noc na osobu nad 15 rokov a maximálne šesť eur za noc pre dieťa do 15 rokov. Rozhodla o tom vláda SR na svojom stredajšom rokovaní. Poskytovanie príspevku sa predĺži do konca marca 2024.

"Cieľom návrhu nariadenia vlády je predĺženie doby poskytovania príspevku za ubytovanie odídencov do 31. marca 2024 v súvislosti s pretrvávajúcim vojnovým konfliktom na Ukrajine,"
uviedlo Ministerstvo dopravy SR v materiáli na rokovanie vlády.

Rezort dopravy úpravou výšky príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny v ubytovacích zariadeniach podľa svojich slov kopíruje výšku príspevku, ktorú vypláca ministerstvo vnútra fyzickým osobám. "V súčasnosti viac ako tretina zo všetkých poskytovateľov ubytovania sú ubytovne. V tých sa dnes dá nájsť ubytovanie aj od štyroch eur za noc. Zároveň nám dáta ukazujú, že až 83 % ubytovaných sú dospelí ľudia, čo znamená, že zraniteľné skupiny už bývajú v trvalejších formách ubytovania, a preto môžeme tento príspevok znížiť," priblížil minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD).

Rezort dopravy príspevkom prepláca podnikateľom náklady na poskytnuté ubytovanie pre ľudí, ktorí odišli pre vojnový konflikt z Ukrajiny. Poskytuje ho podnikateľom, ktorí s ministerstvom dopravy uzavreli zmluvu a o príspevok do určeného dátumu požiadali. Zmluva musí obsahovať vládnym nariadením stanovené náležitosti, tiež vzor žiadosti o poskytnutie príspevku či záznam o ubytovaní. Vzor zmluvy možno nájsť na internetovej stránke ministerstva dopravy.

Žiadosti o príspevok za obdobie od januára 2024 do konca marca 2024 budú môcť podnikatelia s ubytovaním predkladať od apríla do júna. Ako ďalej uviedol rezort dopravy, príspevok sa bude vyplácať na základe štandardných zmlúv, ktoré už podnikatelia poznajú z minulosti.

Nariadenie, ktoré v stredu schválila vláda, nadobudne účinnosť od 1. januára 2024. Do konca roka 2023 rezort dopravy prepláca náklady na poskytnuté dočasné ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny maximálne vo výške 24,20 eura za noc za dospelú osobu a 12,10 eura za noc za dieťa do 15 rokov. V poslednom uzavretom období, teda od júna do septembra, podľa údajov rezortu dopravy poskytlo odídencom z Ukrajiny ubytovanie 500 zariadení, v ktorých sa za ten čas vystriedalo 11.000 osôb.