Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Prístup gréckych bánk k financiám ECB závisí od výsledkov kontroly

Bez popisu Foto: TASR

Prístup gréckych bánk k financiám od (ECB) bude po februári závisieť od úspešného dokončenia správy veriteľov a od toho, či sa s nimi dohodne na ďalšom postupe po vystúpení zo záchranného programu.

Frankfurt nad Mohanom 8. januára (TASR) - Prístup gréckych bánk k financiám od Európskej centrálnej banky (ECB) bude po februári závisieť od úspešného dokončenia poslednej hodnotiacej správy veriteľov a od toho, či sa s nimi dohodne na ďalšom postupe po vystúpení zo záchranného programu. Oznámila to dnes ECB, ktorú cituje agentúra Reuters.

Toto vyhlásenie je jasným varovaním, že Atény sa nemôžu spoliehať na financovanie zo strany ECB, ak nesplnia podmienky dvoch záchranných úverov v celkovej výške 240 miliárd eur.

Grécko totiž 25. januára čakajú predčasné parlamenty voľby a podľa prieskumov v nich zvíťazí opozičná ľavicová strana Syriza, ktorá voličom sľúbila, že zruší úsporné opatrenia a bude požadovať opätovné prerokovanie podmienok úveru.

Grécke banky, ktoré tvrdo zasiahla dlhová kríza aj šesť rokov trvajúca recesia, už síce v uplynulých mesiacoch znížili svoju závislosť od financií z ECB, ale ešte sa bez nich nezaobídu, najmä čo sa týka udržania likvidity. Centrálna banka totiž poskytla gréckym bankám výnimku a uvoľnila im pravidlá pre kolaterál, čiže zábezpeku za úvery. A práve ponechanie tejto výnimky bude závisieť od výsledkov poslednej gréckej kontroly a dohody medzi Aténami a veriteľmi o ďalšom postupe po ich vystúpení zo záchranného programu.

Grécke banky v novembri 2014 zvýšili objem financií čerpaných od ECB o 2,3 % na 44,85 miliardy eur.

Grécke médiá dnes informovali, že ECB chce, aby sa nová vláda, ktorá vzíde z januárových volieb, čo najskôr dohodla s európskymi partnermi a umožnila tak bankám v krajine prístup k fondom ECB.