Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Problém zamestnať sa majú mladí nábytkári, krajčíri či poľnohospodári

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na Slovensku bolo k 15. septembru 2013 evidovaných 464 stredných odborných škôl, kde študovalo 157.956 žiakov.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Spomedzi mladých, ktorí skončili strednú školu, majú veľký problém nájsť si prácu absolventi odborov nábytkárskej výroby, manažéri výroby a kontroly v automobilovom priemysle, krajčíri a absolventi odboru prevádzka obchodu – propagácia. Miera nezamestnanosti tu dosahovala až sto percent. Uvádza to Správa o mládeži v SR, ktorú dnes vzala na vedomie vláda. Informácie pochádzajú zo štatistík mapujúcich absolventskú mieru nezamestnanosti k septembru 2013.

"Problém zamestnať sa mali aj krajčíri dámskych odevov, komerční pracovníci v doprave – dopravná logistika, absolventi odborov cestovný ruch, elektrotechnika a inštalatér vodovodných zariadení, kde sa miera nezamestnanosti pohybovala v rozmedzí od 80 do 97 percent," píše sa v materiáli. Údaje pochádzajú z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) a sú zostavené na základe informácií z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Autori správy pripomínajú, že údaje môžu byť skreslené, keďže niektorí absolventi sú nezamestnaní a nie sú evidovaní. Mnohí totiž pracujú bez zmluvy či dohody doma alebo v zahraničí.

Podľa údajov o nezamestnanosti absolventov stredných škôl z mája 2012 bolo najviac mladých bez práce medzi tými, ktorí skončili poľnohospodársko-lesnícke a veterinárne odbory. Ministerstvo školstva pritom v januári tohto roka vytvorilo v spolupráci so zamestnávateľskými zväzmi a komorami zoznamy odborov, ktoré produkujú nedostatok absolventov pre trh práce. Na zoznam zaradilo aj profesie ako tesár, kachliar, kominár, strechár, chovateľ oviec či rybár.

Na Slovensku bolo k 15. septembru 2013 evidovaných 464 stredných odborných škôl, kde študovalo 157.956 žiakov. Najviac žiakov navštevovalo stredné školy so zameraním na ekonomiku, obchod a služby (63.210), druhé v poradí boli školy so zameraním na strojárstvo a kovospracúvaciu výrobu (15.572), elektrotechniku (17.697) a stavebníctvo, geodéziu a kartografiu (11.159).

Podľa informácií ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny bolo v roku 2011 spomedzi evidovaných nezamestnaných mladých ľudí od 15 do 24 rokov asi päť percent s vysokoškolským vzdelaním, v roku 2012 tento počet stúpol na sedem percent. Podľa štatistík ÚPSVaR bolo k septembru 2011 evidovaných 5193 uchádzačov o zamestnanie s vysokoškolským vzdelaním, pričom 3248 uchádzačov vyštudovalo vysokú školu s orientáciou na spoločenské vedy, náuky a služby, na druhom mieste boli absolventi z odboru ekonomických vied (1251).

Na Slovensku bolo na konci roka 2012 bez práce asi 34 percent mladých, čim sa SR s mierou nezamestnanosti mladých zaradilo na šieste miesto medzi krajinami EÚ.