Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Problémy Ruska zvýšili stratu Home Creditu v 1. polroku na 90 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pod polročnú stratu, ktorú dnes spoločnosť oznámila, sa najviac podpísali výsledky za 1. kvartál, keď strata predstavovala 57 miliónov eur.

Praha 28. augusta (TASR) - Skupina Home Credit vykázala v 1. polroku tohto roka stratu 90 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka zaznamenala stratu na úrovni 79 miliónov eur. Informoval o tom server iDNES.cz, podľa ktorého na firmu stále dolieha situácia v Rusku, kde spoločnosť pôsobí.

Pod polročnú stratu, ktorú dnes spoločnosť oznámila, sa najviac podpísali výsledky za 1. kvartál, keď strata predstavovala 57 miliónov eur. V 2. štvrťroku dosiahla 33 miliónov eur. V celom 1. polroku 2015 poskytla skupina spotrebiteľské úvery celkovo za 2,603 miliardy eur, takmer o štvrtinu menej než v rovnakom období minulého roka.

Napriek tomu, že úverové portfólio v Rusku stále klesalo, v Číne poskytla spoločnosť 888 miliónov eur. To je takmer o 50 % viac peňazí na nové úvery než v rovnakom období minulého roka.

Vďaka silnému rastu v Ázii vzrástol aj počet všetkých nových klientov, ktorí si zobrali úver od Home Creditu, a to medziročne o 1,8 milióna, čo je 22,8 %. Len v Číne sa počet nových klientov zvýšil takmer o 750.000. To predstavuje rast o 34 %. K 30. júnu skupina registrovala 47,8 milióna zákazníkov a zamestnávala 57.600 pracovníkov.

"Pokračujeme v geografickom vyvážení nášho biznisu," povedal generálny riaditeľ Home Creditu Jiří Šmejc, ktorý dal najavo spokojnosť s celkovým výkonom a silným rastom v Ázii. Ako však dodal, celkové výsledky skupiny naďalej zaťažuje oslabujúca ekonomika v Rusku, najmä začiatok roka tam bol veľmi zložitý. Stabilizačné opatrenia ale podľa neho prinášajú viditeľný efekt.

Väčšinovým vlastníkom spoločnosti (86,6 %) je PPF, jedna z najväčších investičných skupín v strednej a vo východnej Európe. Hlavným majiteľom PPF je Petr Kellner. Menšinovým akcionárom Home Creditu (13,4 %) je investičná holdingová spoločnosť EMMA OMEGA, ktorú vlastní Šmejc.