Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Pre problémy s dodávkami palív klesla cena WTI na 4-mesačné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Chaos spôsobený búrkou Sandy na severovýchode krajiny totiž neumožňuje zvýšené dodávky palív.

New York 3. novembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali v piatok na záver obchodovania pokles o viac než 2 % a cena WTI klesla na takmer 4-mesačné minimum, pretože chaos spôsobený búrkou Sandy na severovýchode krajiny neumožňuje zvýšené dodávky palív. To znamená, že nadmerné zásoby v USA sa tak rýchlo míňať nebudú. Problémom je najmä New York, kde dodávky obmedzujú rozsiahle výpadky elektrickej energie.

"Dokonca aj v prípade zvýšeného dopytu sa palivá nepodarí dostatočne rýchlo dodať na miesto určenia," povedal ropný analytik Phil Flynn.

Americká vláda medzitým dočasne pozastavila platnosť pravidiel o dodávke pohonných látok medzi americkými prístavmi a umožnila tak zahraničným tankerom dovážať palivo z prístavov v Mexickom zálive do prístavov na búrkou poškodenom severovýchode krajiny. Za normálnych okolností smú pohonné látky prevážať medzi americkými prístavmi len lode pod americkou vlajkou.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri klesla na záver piatkového obchodovania o 2,49 USD na 105,68 USD (82,24 eura) za barel (159 litrov), čo znamená najnižšiu hodnotu na záver obchodovania od začiatku augusta. Za celý týždeň zaznamenala cena Brentu pokles o 3,5 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 2,23 USD na záverečných 84,86 USD/barel. To je najnižšia záverečná hodnota WTI od začiatku júla. Za týždeň klesla cena WTI o 1,6 %, čo znamená pokles už tretí týždeň po sebe. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.