Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Problémy Španielska rastú, región Valencia požiada vládu o pomoc

Ženy prechádzajú okolo predajne v Barcelone, ponúkajúcej zľavy na tovar ako dôsledok krízy v krajine. Foto: TASR/AP

Situáciu nezlepšilo ani dnešné oznámenie ministra financií Cristóbala Montora, že ekonomika Španielska nezačne rásť ani v nasledujúcom roku, s čím vláda pôvodne počítala.

Madrid 20. júla (TASR) - Ekonomické problémy Španielska sa dnes opäť prehĺbili, keď najzadlženejší región Valencia oznámil, že požiada centrálnu vládu o finančnú pomoc.

Na najnovšie správy ihneď zareagovali investori a výnos zo španielskych 10-ročných dlhopisov vzrástol o 0,18 % na 7,15 %, čo vláde ešte viac skomplikovalo možnosti v úsilí zabrániť žiadosti o pomoc pre celú ekonomiku.

Ihneď potom, ako ministri financií eurozóny schválili pomoc pre španielske banky, autonómny región Valencia oznámil, že ako prvý využije nový fond určený na pomoc pri financovaní zadlžených regiónov krajiny. Vláda chce v rámci fondu poskytnúť regiónom okolo 18 miliárd eur. Práve dlhy autonómnych regiónov sú hlavnou príčinou vysokého rozpočtového deficitu Španielska, ktorý minulý rok dosiahol až 8,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Predstavitelia Valencie nechceli uviesť, aký objem financií východošpanielsky región potrebuje. Minister financií Cristóbal Montoro to odmietol označiť za záchranný balík, no investori sa obávajú, že centrálna vláda, ktorá sama zápasí s nedostatkom peňazí a rastúcimi nákladmi na obsluhu dlhu, sa dostane pod ešte väčší tlak, ak sa k Valencii pridajú ďalšie regióny.

Situáciu nezlepšilo ani dnešné oznámenie Montora, že ekonomika Španielska nezačne rásť ani v nasledujúcom roku, s čím vláda pôvodne počítala. V rámci predchádzajúcej prognózy vláda očakávala, že hrubý domáci produkt (HDP) na budúci rok vzrastie o 0,2 %. Najnovšia prognóza však už uvádza pokles ekonomiky v roku 2013 o 0,5 %. Na druhej strane by tento rok mala ekonomika klesnúť miernejšie, než sa pôvodne čakalo. Namiesto o 1,7 % by mal byť pokles len 1,5-%. Nezamestnanosť, ktorá v súčasnosti dosahuje okolo 24,4 %, by mala ostať na rovnakej úrovni aj v nasledujúcom roku.