Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Problémy v dodávateľskom reťazci znížili firme Volvo Cars tržby i zisk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tržby dosiahli 80,1 miliardy SEK. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 6 %.

Štokholm 11. februára (TASR) - Švédsky výrobca osobných áut Volvo Cars oznámil za posledný kvartál minulého roka pokles tržieb aj zisku. Ako dôvod uviedol pokračujúce problémy v dodávateľskom reťazci, ktoré firme neumožňujú dodať na trh viac vozidiel, napriek vysokému záujmu. Zisk okrem toho ovplyvnili aj ceny vstupných surovín a zmeny v účtovníctve podniku na výrobu elektromobilov Polestar. V tom kontroluje Volvo Cars 49-percentný podiel.

Švédska firma oznámila, že za 4. štvrťrok minulého roka dosiahla prevádzkový zisk 3,7 miliardy švédskych korún (351,46 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala zisk na úrovni 4,9 miliardy SEK. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Spoločnosť zároveň zaostala za očakávaniami analytikov. Tí síce očakávali slabší zisk, počítali však s tým, že klesne len na 4,8 miliardy SEK.

Tržby dosiahli 80,1 miliardy SEK. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 6 %. Dopyt rástol, firma však musela pre problémy v dodávkach obmedzovať produkciu. Na druhej strane, výsledky v oblasti tržieb prekonali očakávania analytikov. Tí počítali s ich poklesom na 75,2 miliardy SEK.

Neistota v súvislosti s dodávateľským reťazcom a kľúčovými komponentami je naďalej vysoká. Čo sa týka nedostatku súčiastok, tento problém sa čiastočne zmiernil, problémy dodávateľského reťazca však podľa spoločnosti budú obmedzujúcim faktorom ešte nejaký čas.

(1 EUR = 10,5275 SEK)