Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ORGANIZÁCIE: Proces transformácie sociálnych služieb zastal

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Organizácie a odborníci pôsobiaci v oblasti podpory osôb so zdravotným postihnutím povedali, že je ohrozené čerpanie štrukturálnych fondov pre roky 2014- 2020.

Bratislava 30. mája (TASR) - Proces transformácie a deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb zastal. Ohrozené je tak čerpanie štrukturálnych fondov pre roky 2014 - 2020. Tvrdia to organizácie a odborníci pôsobiaci v oblasti podpory osôb so zdravotným postihnutím, ktoré zaslali otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi. Žiadajú ho v ňom, aby sa proces urýchlil.

"Nekoordinovaná, nejasná a zdĺhavá príprava procesu deinštitucionalizácie zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR znamená dnes nezabezpečenie súladu medzi podporou z Operačného programu Ľudské zdroje a Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP)," uviedli organizácie s tým, že na vzniknutú situáciu bol viackrát písomne upozornený aj minister práce Ján Richter (Smer-SD) a ich posledný list ostal bez písomnej odozvy. "Tieto skutočnosti môžu vyústiť do stavu, že Slovensko nebude schopné napĺňať ex-ante kondicionality stanovené v operačných programoch a môže byť ohrozené čerpanie zo štrukturálnych fondov. Ohrozené je aj napĺňanie úloh vyplývajúcich z Programového vyhlásenia vlády a ďalších strategických dokumentov rezortu práce," tvrdia organizácie.

Na tento stav pritom denne doplácajú ľudia so zdravotným postihnutím, ktorí žijú v inštitucionalizovaných zastaraných zariadeniach sociálnych služieb. "Pre nich sú dva roky nečinnosti dlhá doba. Strácajú takto čas svojho života v prostredí, ktoré nie je v súlade s primeranými podmienkami pre plnohodnotný život," upozorňujú organizácie v liste. Nerealizovanie procesu deinštitucionalizácie podľa nich znamená, že približne 40.000 prijímateľov sociálnych služieb žijúcich v inštitucionálnej starostlivosti nebude mať možnosť rozhodovať o svojom živote. "SR systémovo porušuje ľudské práva občanov so zdravotným postihnutím žijúcich v domovoch sociálnych služieb a nedodržiava medzinárodné normy k plneniu ktorých sa zaviazala," tvrdia v liste odborníci.

Upozornili tiež na to, že Slovensko čelí výhradám aj zo zahraničia. "Proces deinštitucionalizácie je nedostatočný a pomalý a Slovensko tak nepodporuje aktívne rozvoj komunitných služieb z národných zdrojov, ale aj európskych štrukturálnych fondov na to určených," doplnili organizácie s tým, že Slovensko zatiaľ nečerpalo žiadne finančné prostriedky vyčlenené na procesy deinštitucionalizácie sociálnych služieb v OP Ľudské zdroje Z a IROP v rámci programového obdobia 2014 - 2020.

Ministerstvo práce avizuje, že už v najbližších dňoch predstaví veľkú novelu zákona o sociálnych službách. Do platnosti by mala vstúpiť od 1. januára budúceho roka. Na jej príprave sa podieľala pracovná skupina, ktorá sa zaoberá aj procesom deinštitucionalizácie. Rezort práce uviedol, že už od roku 2012 podporuje prechod poskytovania sociálnych služieb z inštitucionálnej formy na komunitnú. Pracovná skupina o tejto problematike rokovala ešte koncom apríla tohto roka. "Odznela informácia o príprave a vyhlásení výzvy z IROP na podporu prechodu poskytovania sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z inštitucionálnej formy na komunitnú," priblížil hovorca rezortu práce Michal Stuška. Taktiež skupina informovala o príprave a vyhlásení výzvy z IROP na podporu poskytovania sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v zariadeniach na komunitnej úrovni, ako aj príprave a vyhlásení národných projektov z OP Ľudské zdroje. "Nadrezortná skupina má v blízkej budúcnosti naplánovaných ešte niekoľko stretnutí," priblížil Stuška.

Ministerstvo však pripustilo, že projekt deinštitucionalizácie a transformácie sociálnych služieb sa omeškal. "Ministerstvo však už minulý týždeň avizovalo, že problém je vďaka úspešným rokovaniam s ministerstvom financií vyriešený a našla sa cesta, ako pri dodržaní pravidiel financovania projektov z prostriedkov EÚ nevyžadovať spolufinancovanie nákladov vo výške 5 % práve od partnerských neziskových organizácií," upozornil Stuška. Rezort práce verí, že nasledujúca spolupráca s odborníkmi organizácií už bude bez nedorozumení. "Ešte tento týždeň plánujeme pozvať partnerské organizácie na rokovanie, kde budú dotiahnuté všetky posledné kroky smerujúce k výzve a spolupráci pri tomto významnom projekte. MPSVR ju na základe odstránenia doterajších prekážok plánuje vyhlásiť už v júni," dodal Stuška.