Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Proces predkladania návrhu štátneho rozpočtu sa má upraviť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Taktiež sa má zjednotiť aj vykazovanie rozpočtových údajov.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Proces prípravy rozpočtu verejnej správy sa má zmeniť. Po novom by sa mala vypustiť povinnosť rezortu financií predkladať vláde návrh rozpočtu do 15. augusta bežného roka. Taktiež sa má zjednotiť aj vykazovanie rozpočtových údajov. Vyplýva to z návrhu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý dnes parlament posunul do 2. čítania.

"Navrhuje sa, aby bol termín 15. august bežného roka, do ktorého Ministerstvo financií (MF) SR predkladá vláde SR návrh rozpočtu verejnej správy, vypustený. Doterajšia prax ukazuje, že verzia návrhu rozpočtu predkladaná na rokovanie vlády SR do 15. augusta bežného roka nebola schvaľovaná vládou SR," uviedol v dôvodovej správe rezort financií s tým, že verzia rozpočtu, ktorú schvaľoval vládny kabinet, bola výrazným spôsobom zmenená ako na strane príjmov, tak aj na strane výdavkov.

Vypustenie tohto termínu však neznamená, že rezort Petra Kažimíra (Smer-SD) nie je povinný predložiť rozpočet na prerokovanie vláde. "Táto povinnosť zostane zachovaná s tým, že MF SR je povinné predložiť návrh rozpočtu tak, aby ho vláda mohla predložiť Národnej rade SR do 15. októbra bežného roka, ak parlament nerozhodne inak," uvádza sa v dôvodovej správe. Do 15. októbra daného roka totiž štáty musia predložiť návrh štátneho rozpočtu na najbližší rok na posúdenie Európskej komisii.



Právnou normou sa tiež upravuje vykazovanie rozpočtovaných údajov. "S cieľom zjednotenia vykazovania rozpočtových údajov v rozpočte a v skutočnosti sa navrhuje zaviesť rozpočtovanie príjmov a výdavkov rozpočtovej organizácie, teda súčasťou rozpočtu rozpočtovej organizácie budú všetky príjmy a výdavky, s ktorými rozpočtová organizácia hospodári, vrátane prostriedkov prijatých od iných subjektov," vysvetlilo MF SR v predkladacej správe.

V návrhu novely sa zároveň upravuje postup v prípade, ak návrh rozpočtu verejnej správy obsahuje daňové a odvodové príjmy, ktoré neboli obsiahnuté v prognóze Výboru pre daňové prognózy zohľadnenej v návrhu rozpočtu verejnej správy.

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Rozpočtované výdavky v príslušnom rozpočtovom roku bude možné použiť len v prípade, ak celková suma daňových a odvodových príjmov bude obsiahnutá v prognóze Výboru pre daňové prognózy v príslušnom rozpočtovom roku," uvádza sa v dôvodovej správe k predloženému materiálu. Výbor v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti vypracováva prognózy daňových a odvodových príjmov najmenej dvakrát ročne.

Kažimír zdôvodnil, že novela reaguje aj na odchýlky pri daňových prognózach. Upozornil na prognózu, na základe ktorej bol založený rozpočet na rok 2015. Daňové a odvodové príjmy boli totiž vlani oproti schválenému rozpočtu vyššie o 1,3 miliardy eur.

"Nezávislí analytici, zástupcovia Národnej banky Slovenska, Inštitútu finančnej politiky, pracovníci MF SR, vedci z rozpočtovej rady sa sekli o 1,3 miliardy eur. Toto nie je normálne mať dva roky po sebe odklon od prognózovaných príjmov a reálnych príjmov vyše 6 %. Rok predtým to bol odklon 7 %. Tolerovaná odchýlka sú 2 %. Dva roky po sebe máme obrovský odklon," podotkol v pléne Kažimír.

Zároveň vzniknutú odchýlku však pripisoval "rozkývanému ekonomického cyklu, problémom s odhadovanou infláciou, defláciou, ale aj súboju s daňovými únikmi". Preto sa analytikom ťažšie odhaduje vývoj príjmov.