Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Procesy a konania v prospech významných investorov sa zrýchlia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovensko bojuje o niektoré veľké investície strategického rozsahu a investori pri nich vyžadujú veľké pozemky, aj logisticky pripravené.


Bratislava 30. júna (TASR) - Slovensko by už malo byť schopné konkurovať okolitým štátom pri získavaní nových investícií. Poslanci Národnej rady SR totiž dnešným hlasovaním schválili vládnu novelu zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. O návrhu rokovali v zrýchlenom režime.

Návrh novely pripravilo ministerstvo hospodárstva a jej účelom je urýchlenie procesov a konania v prospech významných investorov. Právnu normu prijala vláda 17. júna a poslanci ju odobrovali v skrátenom legislatívnom konaní.

"Novela smeruje k tomu, aby v prípade tzv. významnej investície bolo možné urýchliť procesy, čo sa týka stavebného povolenia, územných plánov či ich zmien,"
odôvodnil minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD).

Slovensko podľa neho bojuje o niektoré veľké investície strategického rozsahu a investori pri nich vyžadujú veľké pozemky, aj logisticky pripravené. "Mali sme už v minulosti nejaké prípady, keď nám veľké investície ušli práve pre to, že veľké pozemky a veľké industriálne parky, žiaľ, na Slovensku nie sú. To nás dáva do nevýhody napríklad s Poľskom alebo ČR, kde existujú pripravené pozemky pre investora vo veľkosti 100 až 500 hektárov," upozornil minister.

Navrhovaná úprava umožní vydanie osvedčenia o významnej investícii aj podnikom so 100-% majetkovou účasťou štátu za účelom efektívneho využitia rozľahlých, doteraz nevyužitých území na budovanie strategických parkov určených na umiestnenie investícií v oblasti priemyselnej výroby, služieb, výskumu a vývoja.