Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PROCHÁZKA:Premiér by mal zverejniť privatizačnú zmluvu Slovak Telekomu

Slovak Telekom Foto: TASR

Postup odstupujúceho ministra hospodárstva Pavla Pavlisa pri privatizácii majetkového podielu štátu v ST sa podľa šéfa Siete ničím zásadným nelíši od postupov Gabriela Palacku pred 15 rokmi.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Predseda vlády ani po takmer ôsmich rokoch vládnutia nebol schopný zabezpečiť zverejnenie privatizačnej zmluvy Slovak Telekomu (ST) a reálnu výplatu dividend pre Slovenskú republiku, povedal dnes pred budovou ST v Bratislave líder Siete Radoslav Procházka. Vyzval vládu SR, aby zverejnila privatizačnú zmluvu spoločnosti.

"Ľudia sa dozvedia, aké sú skutočné možnosti ich budúcich ziskov. Do doby, kým nebude zverejnená zmluva o privatizácii Slovenských telekomunikácií a nebude jasná dohoda na dividendovej politike, je privatizácia majetkového podielu štátu v Slovak Telekome podvodom na ľuďoch. Generácia starej politiky si na úkor občanov kryje chrbát. Je to podvod na všetkých voličoch vládnej strany, ktorej predseda ľuďom povedal, že jeho vláda nikdy privatizovať nebude. Oklamal ich," konštatoval Procházka.

Podľa experta Siete pre národné hospodárstvo Roberta Auxta štát nezíska za 49 % akcií jednu miliardu eur, ako avizoval. "Problém je, že o tento znehodnotený podiel nemá záujem ani samotný Deutsche Telekom, ktorému stačí kontrola a nepotrebuje vlastniť celú spoločnosť," skonštatoval Auxt.

Tým, že zmluva o privatizácii nebola zverejnená, nie je podľa Auxta možné vyhodnotiť budúce reálne podmienky investorov vzhľadom na fakt, že nikdy neboli zverejnené podmienky vyplácania dividend minoritnému vlastníkovi. "Je to prenášanie nemohúcnosti štátu vydobyť si svoje práva na hlavy ľudí, ktorí si v dobrej viere kúpia nejaké akcie," doplnil Auxt.

Postup odstupujúceho ministra hospodárstva Pavla Pavlisa pri privatizácii majetkového podielu štátu v ST sa podľa šéfa Siete ničím zásadným nelíši od postupov napríklad bývalého ministra dopravy Gabriela Palacku pred 15 rokmi. "Celá táto generácia si v kritických chvíľach len kryje chrbát a potrebuje kompletnú výmenu," dodal Procházka.