Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Producenti čaju vytvorili medzinárodné fórum, ceny asi vzrastú

Foto: cajeabylinky

Najväčším producentom čaju na svete je Čína, ktorá však členom novovytvoreného fóra nie je.

Colombo 23. januára (TASR) - Ceny čaju by mohli v nasledujúcom období zaznamenať rast po tom, ako najväčší svetoví producenti spojili sily s cieľom zvýšiť zisky. Informovali o tom na svojich internetových stránkach agentúra AFP a BBC.

Na záver dvojdňových rozhovorov v meste Colombo, hlavnom meste Srí Lanky, hosťujúca krajina a s ňou India, Keňa, Indonézia, Malawi a Rwanda oznámili vytvorenie Medzinárodného fóra producentov čaju. Spomínané krajiny kontrolujú viac než 50 % celosvetovej produkcie tejto komodity. Srí Lanka zároveň navrhla do budúcnosti zavedenie produkčných kvót.

Podľa zástupcov Srí Lanky sa o vznik takéhoto fóra snažili čaj vyvážajúce krajiny posledných 80 rokov, takže z tohto pohľadu je vytvorenie fóra pre čajový priemysel "historickým míľnikom". Cena čaju totiž postupne klesá.

Ešte v roku 1994 navrhla Srí Lanka vytvorenie čajového kartelu podľa vzoru Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), v tom čase však k dohode medzi najväčšími producentmi komodity nedošlo. Najväčším producentom čaju na svete je Čína, ktorá členom novovytvoreného fóra nie je. No Čína, ako aj Irán, teda štáty patriace zároveň k najväčším spotrebiteľom čaju na svete, boli prizvaní ako pozorovatelia.