Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia maďarského priemyslu v septembri nečakane klesla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zato medziročná miera inflácie v Maďarsku v októbri zrýchlila.

Budapešť 8. novembra (TASR) - Produkcia maďarského priemyslu v septembri nečakane klesla, prvýkrát za tri mesiace. To prekvapilo ekonómov, ktorí predpovedali iba spomalenie jej rastu, nie pokles. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Budapešti. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa štatistík sa výkon maďarského priemyslu po úprave o počet pracovných dní v septembri znížil medziročne o 3,7 %. Analytici pritom odhadovali, že sa po augustovom zvýšení produkcie o 3,2 % v septembri tempo jej rastu iba mierne spomalí na 3,1 %.

Aj na sezónne neupravenej báze objem priemyselnej výroby v susednej krajine v septembri klesol o 3,7 %.

V medzimesačnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Maďarsku v septembri znížila o 3 %, čo kontrastuje s jej augustovým rastom o 1,2 %.

Za deväť mesiacov od začiatku januára do konca septembra vzrástol výkon maďarského priemyslu medziročne o 1,5 %.

Medziročná miera inflácie v Maďarsku v októbri zrýchlila



Medziročná miera inflácie v Maďarsku v októbri zrýchlila viac, ako ekonómovia očakávali a dosiahla najvyššiu úroveň za tri roky. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe predbežných údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.

Presnejšie, index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa v októbri zvýšil medziročne o 1 % po septembrovom náraste o 0,6 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že tempo jeho rastu sa zrýchli na 0,8 %. Októbrová miera inflácie je najvyššia od septembra 2013, keď dosiahla 1,4 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Maďarsku v októbri vzrástli o 0,6 %. To je tiež viac ako v septembri, keď stúpli o 0,4 % a lepší výsledok ako 0,2-% zvýšenie, ktoré očakávali ekonómovia.

Jadrová inflácia v októbri vzrástla medziročne o 1,4 % a medzimesačne o 0,2 %.

Za prvých 10 mesiacov roka stúpli ceny tovarov a služieb v Maďarsku o 0,2 %.