Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Produkcia ropy v štátoch OPEC v decembri klesla, ale stále je vysoká

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prieskumu Reuters krajiny OPEC vyprodukovali v decembri 31,62 milióna barelov denne.

Londýn 5. januára (TASR) - Produkcia ropy v štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zaznamenala v decembri pokles, napriek tomu sa stále drží v blízkosti rekordných úrovní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa prieskumu Reuters krajiny OPEC vyprodukovali v decembri 31,62 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Pre porovnanie, v novembri dosiahla produkcia 31,79 milióna barelov denne. Pod pokles sa podpísala najmä nižšia ťažba v Iraku a menšie zníženie produkcie v niektorých ďalších krajinách.

Napriek tomu kartel ťaží aj ďalej blízko rekordných úrovní, nakoľko Saudská Arábia nie je ochotná pustiť svoj podiel na trhu. Aanalytici nepredpokladajú, že v nasledujúcom období sa v tomto smere niečo zmení, naopak, očakávajú, že produkcia bude rásť. Dôvodom je najnovší konflikt medzi Saudskou Arábiou a Iránom po tom, ako Rijád popravil popredného šiitského duchovného, čo vyvolalo ostré reakcie Teheránu.

Irán sa pripravuje na výrazné zvýšenie ťažby potom, ako západné mocnosti zrušia sankcie uvalené na krajinu za jej sporný jadrový program. Koordinácia v oblasti ťažby ropy medzi Teheránom a Rijádom sa tak podľa ekonómov v súčasnej situácii nedá očakávať.

"Nie je žiadna šanca, že by Saudská Arábia bola ochotná znížiť vlastnú produkciu, aby vytvorila dostatočný priestor pre iránsku ropu," povedal analytik z Commerzbank Carsten Fritsch. Navyše, aj Irak, ktorého produkcia v decembri klesla, v budúcich mesiacoch svoju ťažbu podľa analytikov opäť zvýši. "To znamená, že súčasné nadmerné zásoby ropy vo svete v blízkej budúcnosti ešte vzrastú," dodal Fritsch.