Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Produkcia ropy v štátoch OPEC v máji vzrástla

Foto: TASR/AP

Májový objem ťažby dosiahol najvyššiu úroveň od septembra 2008.

Londýn 29. mája (TASR) - Produkcia členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahla tento mesiac najvyššiu úroveň od jesene 2008. Môže za to Saudská Arábia, ktorá neznížila ťažbu ropy aj napriek tomu, že jej cena klesá. A Irán, lebo dostatočne nezredukoval svoju produkciu, hoci 1. júla vstupuje do platnosti embargo na dovoz jeho ropy do Európskej únie.

Produkcia ropy 12 krajín OPEC dosiahla v máji v priemere 31,80 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo je viac ako revidovaných 31,75 milióna barelov denne v predchádzajúcom mesiaci. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters medzi zdrojmi z ropných spoločností, zástupcami OPEC a analytikmi.

Májový objem ťažby dosiahol najvyššiu úroveň od septembra 2008, ale členovia ropného kartelu sa už dohodli na jeho znížení v reakcii na pokles dopytu po rope a recesiu v niektorých európskych ekonomikách.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent kulminovala v marci 2012 na úrovni 128 USD (102,21 eura) za barel. Dôvodom boli obavy z problémov s dodávkami komodity po tom, ako začnú platiť sankcie na dovoz ropy z Iraku. Ale od marca už cena Brentu klesla a momentálne sa pohybuje okolo úrovne 107 USD/barel.

Saudská Arábia aj napriek tomu zvýšila tento mesiac svoju produkciu o 100.000 barelov na 10,10 milióna barelov/deň. Vláda v Rijáde dala jasne najavo, že chce dosiahnuť pokles cien ropy a za optimálnu považuje cenu Brentu na úrovni 100 USD za barel.

Viac ropy dodal tento mesiac na trh aj Niger, a to vďaka ťažbe na novom ropnom poli spoločnosti Total, ktorá postupne stúpa.

Na druhej strane, export ropy z Iránu sa po prudkom marcovom poklese ďalej neznižuje, pretože kľúčoví odberatelia v Ázii, ale aj v Európe pokračujú v nákupe ropy od arabskej krajiny, kým nezačnú platiť sankcie. Produkcia ropy v Iráne sa tak v máji znížila len o 20.000 barelov na 3,13 milióna barelov denne.

(1 EUR = 1,2523 USD)