Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Produkcia v nemeckom priemysle sa v januári vrátila k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemyselná produkcia v Nemecku vzrástla v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenala po revízii pokles o 2 %.

Wiesbaden 8. marca (TASR) - Po štyroch mesiacoch poklesu v rade sa priemyselná produkcia v Nemecku vrátila na začiatku tohto roka k rastu, navyše tempo rastu prekonalo očakávania. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Priemyselná produkcia v Nemecku vzrástla v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenala po revízii pokles o 2 %. Destatis pôvodne uvádzal za december pokles na úrovni 1,6 %.

Januárové tempo rastu bolo lepšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí počítali so zotavením priemyselnej produkcie o 0,6 %.

Bez započítania sektorov energií a stavebníctva bol rast produkcie ešte o niečo vyšší a dosiahol 1,1 %. Produkcia v stavebníctve síce o 2,7 % vzrástla, v energetickom sektore však zaznamenala pokles o 3,7 %.

Výrazne sa zvýšila produkcia polotovarov a spotrebného tovaru. V prvom prípade rast dosiahol 4,4 % a v druhom 4 %. Na druhej strane, produkcia kapitálových tovarov o 2,1 % klesla.