Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Produkcia v stavebnom sektore eurozóny zaznamenala v marci pokles

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Naopak, najvýraznejší rast bol zaznamenaný v Poľsku (+9,7 %), Slovinsku (+6,5 %), na Slovensku (+3,6 %) a v Maďarsku (+3,4 %).

Luxemburg 17. mája (TASR) - Po raste v predchádzajúcom mesiaci zaznamenala stavebná výroba v eurozóne v marci pokles. Uviedol to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil prvý odhad.

Produkcia stavebného sektora upravená o sezónne vplyvy klesla v marci oproti februáru v eurozóne o 1,1 %, pričom v druhom mesiaci roka zaznamenala rast o 5,5 %. V širšej Európskej únii zaznamenala produkcia v stavebnom sektore pokles o 0,8 %. Vo februári vzrástla o 3,9 %. V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebnom sektore v eurozóne zvýšila o 3,6 % a v EÚ zaznamenala rast o 3,7 %.

Spomedzi členských štátov Európskej únie, z ktorých údaje sú k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles stavebnej výroby zaznamenali vo Francúzsku (-5,1 %), Švédsku (-4,5 %) a v Portugalsku (-2 %). Naopak, najvýraznejší rast bol zaznamenaný v Poľsku (+9,7 %), Slovinsku (+6,5 %), na Slovensku (+3,6 %) a v Maďarsku (+3,4 %).

V medziročnom porovnaní sa stavebná výroba najviac zvýšila v Slovinsku (+41,5 %), Maďarsku (+33,2 %) a Poľsku (+13 %). Najvýraznejší pokles zasa zaznamenala v Španielsku (-5 %) a Rumunsku (-1 %).