Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Produktivita práce v USA vo 4. kvartáli stagnovala

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod stagnáciu produktivity, čo je miera produkcie za hodinu, sa podpísal fakt, že produkcia vzrástla o 3,2 %, zatiaľ čo objem odpracovaných hodín sa zvýšil o 3,3 %.

Washington 7. marca (TASR) - Produktivita práce v USA vo 4. kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stagnovala, ukázali revidované údaje amerického ministerstva práce. To znamená mierne lepší výsledok, než naznačoval rýchly odhad zverejnený pred mesiacom. Ten poukazoval na pokles produktivity práce vo 4. štvrťroku o 0,1 %.

Napriek zlepšeniu v porovnaní s predchádzajúcim odhadom výsledok za 4. kvartál znamená podstatné zhoršenie oproti vývoju v 3. štvrťroku, keď produktivita práce vzrástla medzikvartálne o 2,6 %. V porovnaní s odhadmi ekonómov je ale výsledok mierne lepší, keďže tí očakávali, že revidovaný údaj potvrdí predchádzajúci odhad, teda pokles o 0,1 %.

Pod stagnáciu produktivity, čo je miera produkcie za hodinu, sa podpísal fakt, že produkcia vzrástla o 3,2 %, zatiaľ čo objem odpracovaných hodín sa zvýšil o 3,3 %.

Medziročne sa produktivita práce vo 4. kvartáli zvýšila o 1,1 %. Produkcia vzrástla o 3,2 % a počet odpracovaných hodín sa zvýšil o 2,1 %.

Za celý minulý rok sa produktivita práce v USA zvýšila o 1,2 %. To je síce slabý výsledok, ale v porovnaní s rokom 2016 stále zlepšenie, keď produktivita práce nezaznamenala žiadny rast. Nulový rast produktivity práce v USA za rok 2016 predstavuje najhorší výsledok v tejto oblasti za 35 rokov. Dovtedy bol najhorším rokom rok 1982, keď produktivita práce v USA o 1 % klesla.