Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Profesia: Najmenej atraktívne pre uchádzačov je lekárske povolanie

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Vysoký záujem nejavili uchádzači ani o povolanie konštruktéra integrovaných obvodov, lodníka či pozíciu riaditeľa školy.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Najmenej atraktívnym povolaním pre uchádzačov o prácu na Slovensku je lekárske povolanie. Nemocnice či iné zariadenia zverejnili na pozíciu lekára v tomto roku už 2199 ponúk. V priemere však na jednu ponuku zareagujú len dvaja uchádzači. Vyplýva to z analýzy dát pracovného portálu Profesia, o ktorej informovala PR manažérka portálu Ľubica Melcerová.

Vysoký záujem nejavili uchádzači ani o povolanie konštruktéra integrovaných obvodov, lodníka či pozíciu riaditeľa školy. V priemere na jednu takúto ponuku zareagovali tiež len dvaja uchádzači. Medzi päticu najmenej atraktívnych povolaní na pracovnom portáli patrí zubný lekár či farmaceut, na tieto ponuky zareagovali v priemere traja uchádzači.

Naopak, najlákavejším povolaním pre uchádzačov o povolanie je práca au-pair, teda opatrovanie detí. "Na jeden inzerát príde firmám v priemere až 84 reakcií, no oveľa častejšie ako na ponuky na Slovensku reagujú na inzeráty ponúkajúce prácu au-pairky v zahraničí," priblížila Melcerová.

Druhým najatraktívnejším povolaním na portáli je profesia zberač, na jednu ponuku zareagovalo v priemere 71 uchádzačov. Záujem bol v tomto roku aj o pozíciu oblastného manažéra, copywritera či predajcu leteniek a zájazdov. V prvej desiatke atraktívnych povolaní pracovného portálu sú aj pozície asistent výživy, marketingový riaditeľ, pracovný psychológ, pozícia vizualistu či práca redaktora.

Zamestnávatelia najčastejšie na pracovnom portáli hľadajú ľudí na pozíciu predavača. Za tento rok zverejnili 22.658 ponúk na túto pozíciu, na jednu ponuku zareagovalo v priemere 28 ľudí. Vysoký záujem zo strany zamestnávateľov je aj o ľudí na pozíciu operátor výroby (21.325 ponúk) či administratívny pracovník (20.793 ponúk).