Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vyše 70 percent návštevníkov Profesie prácu má

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Firmy, ktoré dnes hľadajú vhodných kandidátov, pritom stále menej hľadajú človeka, ktorý nastúpi ihneď.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Prácu cez slovenský pracovný portál Profesia.sk si mesačne hľadá vyše 600.000 ľudí. Väčšina z návštevníkov momentálne prácu má. Firmy, ktoré dnes hľadajú vhodných kandidátov, pritom stále menej hľadajú človeka, ktorý nastúpi ihneď.

"Ani zďaleka neplatí, že najvyšší podiel ľudí, ktorí navštevujú našu stránku, tvoria nezamestnaní. Najväčšiu skupinu návštevníkov tvoria ľudia, ktorí síce aktuálne prácu majú, ale keby sa objavila ponuka, aká ich zaujme, pravdepodobne by neváhali prácu zmeniť," povedala generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová. Nejde pritom o náhodných návštevníkov, ale o ľudí, ktorí pracovné ponuky pravidelne sledujú. Najbežnejší návštevník podľa údajov AIMmonitor na Profesia.sk príde aspoň 21-krát za mesiac.

Človek, ktorý je momentálne zamestnaný, no chcel by zmeniť prácu, podľa Zákonníka práce musí v závislosti od počtu odpracovaných rokov zostať od 1 do 3 mesiacov vo výpovednej dobe. Do novej firmy by pravdepodobne mohol nastúpiť až po jej uplynutí.

"Z našich skúseností vieme, že napriek vysokej nezamestnanosti na Slovensku, dobrí kandidáti sú práve zamestnaní ľudia," tvrdí Molnárová.

Na portáli majú zadávatelia možnosť uviesť očakávaný dátum nástupu do práce. Kým v roku 2008 tvoril podiel ponúk s nástupom ihneď takmer polovicu všetkých ponúk, v súčasnosti je ich podiel len 28 %. Ochotní počkať na zamestnanca sú najmä zamestnávatelia zo štátnej správy a samosprávy. V súkromnom sektore firmy neočakávajú, že zamestnanec nastúpi ihneď, ak obsadzujú pozíciu vo vrcholovom manažmente či ekonomike, financiách, účtovníctve.

Zamestnancov ihneď hľadajú naopak najčastejšie firmy, ktoré hľadajú zamestnancov na pozície v cestovnom ruchu, gastro, hotelierstve, poľnohospodárstve a potravinárstve alebo službách.

TASR informovala Marcela Glevická z Profesie.