Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Priaznivé faktory podporujú oživenie rastu v EÚ

Valdis Dombrovskis, archívne foto Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Komisia spresnila, že medzi podporné faktory ekonomického rastu patria nižšie ceny ropy, stabilný globálny rast, klesanie hodnoty eura a zavádzanie prorastových hospodárskych politík v EÚ.

Brusel 5. mája (TASR) - Hospodársky rast v Európskej únii využíva priaznivé hospodárske faktory. Podľa dnes zverejnenej jarnej hospodárskej prognózy Európskej komisie (EK) tieto krátkodobé faktory podporujú inak mierny cyklický hospodársky rast v EÚ.

Komisia spresnila, že medzi podporné faktory ekonomického rastu patria nižšie ceny ropy, stabilný globálny rast, klesanie hodnoty eura a zavádzanie prorastových hospodárskych politík v EÚ.

Pokiaľ ide o menové záležitosti, kvantitatívne uvoľňovanie zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) má na finančné trhy výrazný vplyv, čo prispieva k nižším úrokovým sadzbám a zlepšeniu úverových podmienok. Časom by podľa komisie malo priniesť plody aj vykonávanie štrukturálnych reforiem a Investičný plán pre Európu.

Podľa prognóz sa očakáva, že reálny HDP v roku 2015 stúpne o 1,8 % v EÚ a o 1,5 % v eurozóne, čo znamená, že v EÚ bude o 0,1 a v eurozóne o 0,2 percentuálneho bodu vyšší, než sa predpokladalo pred troma mesiacmi. Na rok 2016 komisia predvída nárast o 2,1 % v EÚ a o 1,9 % v eurozóne.

Hlavným prispievateľom k rastu európskej ekonomiky je domáci dopyt, pričom tento rok sa očakáva zrýchlenie súkromnej spotreby a budúci rok aj oživenie investícií.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v súvislosti s aktuálnymi prognózami EK uviedol, že európska ekonomika zažíva najpriaznivejšiu jar za posledných niekoľko rokov.

"Toto zlepšenie podporujú vonkajšie faktory, ako aj politické opatrenia, ktoré začínajú prinášať plody. Treba urobiť viac, aby sa zabezpečilo, že táto obnova nebude iba sezónnym javom. Zabezpečenie investícií a reforiem a vykonávanie zodpovedných fiškálnych politík, to sú kľúčové faktory pri dosahovaní trvalej zamestnanosti a rastu, ktoré potrebuje Európa,“ skonštatoval Moscovici.

Aj podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis upozornil, že obnova európskych ekonomík sa síce posilňuje, ale EÚ musí zabezpečiť, aby bol tento hospodársky rast trvalý a udržateľný. To podľa neho možno dosiahnuť zavedením prístupu s troma prioritami - štrukturálne reformy, zintenzívnenie investícií a posilnenie fiškálnej zodpovednosti.

"Odporúčania týkajúce sa politiky jednotlivých krajín, ktoré predloží EK v polovici mája, budú ďalším dôležitým krokom pri premietaní tohto prístupu do konkrétnych politík podporujúcich rast,“ spresnil Dombrovskis.

Komisia dnes upozornila na nerovnomerný hospodársky rast v krajinách EÚ. Kvantitatívne uvoľňovanie ECB bude mať pravdepodobne väčší vplyv v krajinách, ktoré už zaviedli prísnejšie finančné podmienky. V niektorých štátoch však pomerne nízke kapitálové vankúše a vysoké úrovne nesplácaných úverov môžu znížiť tento pozitívny vplyv na bankové úvery.

EK očakáva, že inflácia zostane v prvej polovici roku 2015 blízko nuly, za čo môže pokles cien energií. Spotrebiteľské ceny by sa mali mierne zvýšiť v druhej polovici tohto roka (0,1 %), výraznejšie potom v roku 2016 (1,5 %). Dôvodom je posilňovanie domáceho dopytu, zužovanie produkčnej medzery, zmierňovanie účinkov nižších cien komodít, ako aj pokles hodnoty eura.

Nezamestnanosť v Európe má podľa EK síce klesajúcu tendenciu, stále však zostáva vysoká. Nezamestnanosť má zásluhou zlepšení na pracovnom trhu v tomto roku klesnúť na 9,6 % v EÚ a 11 % v eurozóne. Pri ďalšom posilňovaní hospodárskeho rastu v roku 2016 by mal tento trend pokračovať, a to najmä v krajinách, ktoré už zaviedli reformy pracovného trhu. V roku 2016 sa predpokladá pokles nezamestnanosti na 9,2 % v EÚ a 10,5 % v eurozóne.

Fiškálny výhľad v EÚ a eurozóne sa naďalej zlepšuje vďaka snahám o prispôsobenie z minulých rokov, intenzívnejšej hospodárskej činnosti a nižším úrokovým platbám z nesplateného verejného dlhu, tvrdí v prognóze komisia. Očakáva sa, že pomer deficitu k HDP klesne v EÚ z 2,9 % v roku 2014 na 2,5 % v tomto a na 2 % v budúcom roku. V eurozóne sa predpokladá pokles z 2,4 % v roku 2014 na 2 % v roku 2015 a na 1,7 % v roku 2016.

Komisia upozorňuje aj na riziká prognózy. Ak by priaznivé faktory trvali dlhšie, alebo sa prejavili intenzívnejšie, než sa predpokladalo, hospodársky rast by mohol byť vyšší. Naopak, rastu HDP by bránil nárast geopolitického napätia alebo napätia na finančných trhoch.