Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Program Šariš ľuďom venoval 16.000 eur na projekty v Prešovskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tomto ročníku prišlo 33 žiadostí, z ktorých vybrali 12 projektov.

Prešov 23. februára (TASR) – Sumu 16.000 eur na 12 projektov, ktoré podporia zamestnanosť a turizmus v Prešovskom kraji, rozdelil Pivovar Šariš s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš v rámci programu Šariš ľuďom. Zástupcovia žiadateľov z neziskových organizácií a občianskych združení si symbolické šeky prevzali od organizátorov súťaže dnes v Prešove. Dotácie musia preinvestovať v priebehu tohto roka.

Správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš Štefánia Lenzová uviedla, že Pivovar Šariš už 13 rokov finančne podporu zmysluplné projekty v regióne. Prvých desať rokov to bol program Občianska voľba Pivovaru Šariš, na ktorý už tretí rok nadväzuje program Šariš ľuďom. V tomto ročníku prišlo 33 žiadostí, z ktorých vybrali 12 projektov. „Prvé tri projekty sú zamerané skôr na sociálnu oblasť a zamestnanosť, najmä v takých organizáciách, ktoré sa skutočne venujú sociálnej oblasti. A tie ostatné projekty sú skôr zamerané na rozvoj cestovného ruchu a turizmu,“ uviedla Lenzová.

Snahou organizátorov bolo podporiť projekty, ktoré sú dlhodobo udržateľné a je predpoklad, že budú naďalej pokračovať a vybudujú si tradíciu. Asi polovica podporených projektov sa už v minulosti realizovala a projekt žije ďalej. Zároveň hodnotiaca komisia dala šancu aj novým, inovatívnym nápadom. V nejednom prípade podporili činnosť, ktorú doteraz vykonávali nadšenci iba na dobrovoľníckej báze.

V oblasti podpory zamestnanosti uspela neziskové organizácie Kvalita života, FMK, ktorá sa zameriava na paliatívnu činnosť, združenie Relevant pomáha dievčatám, ktoré končia pobyt v detských domovoch a nevedia sa zaradiť do bežného života. OZ Barlička získalo podporu na projekt Práca šľachtí III, ktoré mladým ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím umožňuje uplatniť sa v zariadení - v čajovni, práčovni či žehliarni a zarobiť si tak prvé peniaze.

Na podporu turizmu získali dotáciu projekty zamerané na rekonštrukciu hradov, skrášlenie prírodných krás, na cyklochodníky, turistické a bežkárske trasy. Veľkošarišský Klub ľudových tradícií získal zdroje na festival klasického kosenia. Ďalšie peniaze pôjdu na podporu náučných chodníkov a informačných tabúľ.

Za 13 rokov pôsobenia charitatívneho projektu sme podporili 110 projektov a celková ich hodnota je 242.000 eur,“ informovala riaditeľka firemných vzťahov a komunikácie Pivovarov Topvar Drahomíra Mandíková.